Dezerty

Tlačené koláče

koláče 2-1

Minulou neděli se konaly po celé České republice závody kočárků. Jako matka na rodičovské dovolené a taktéž pravidelná účastnice lekcí strolleringu (cvičení venku pro maminky s kočárky) jsem nemohla na této akci chybět. U nás v Mladé Boleslavi se jednalo o první ročník a mě jste mohli zahlédnout na stánku registrace. Jelikož akce byla na celé nedělní odpoledne a už dopředu jsme věděli, že to bude náročnější, rozhodla jsem se přispět i svým kulinářským uměním a pro všechny pomocníky/pomocnice napéct tyto krásné koláče. Závody se i přes mírnou nepřízeň počasí vydařily a kombinace koláčů a teplého čaje z termosky dodala tu potřebnou energii.

Tento recept jsem původně získala od manželovi babičky z Moravy. Samozřejmě jsem si ho trochu upravila k obrazu svému, a pokud i vy máte nějaké své vychytávky ke kynutému těstu, nebojte se je použít. Můžete také různě obměňovat velikosti či náplně koláčů od těch tradičních tvarohových přes povidlová, oříšková, maková či s marmeládou a posypkou. I když manželova babička do receptu používá polohrubou mouku, já se rozhodla v tomto případě vyzkoušet speciální mouku na kynutá těsta (Babiččina volba) a musím říct, že jsem byla spokojená.

Ingredience pro cca 44 koláčů 

  • kvásek:
    • 1 kostka droždí
    • 100 ml teplého mléka
    • 1 lžička cukru krupice
    • 1 lžička hladké mouky
  • 850 g hladká mouka na kynuté těsto
  • 380-400 ml mléka
  • 80 g cukr krupice
  • 2 žloutky
  • 100 g tuku (60 g másla, 20 g sádla, 2 lžíce oleje)
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na dozdobení

Povidlová náplň

  • 400 g povidel
  • 2 lžíce rumu
  • trocha mletého badyánu

Tvarohovo-pudinková náplň

  • 2 tvarohy
  • uvařený vanilkový puding (z 1/2 obsahu pudinkového sáčku a 250 ml mléka)
  • trocha citrónové kůry
  • 2 bílky
  • cukr krupice 5 lžic (dle chuti)

Postup

Nejprve si připravíme kvásek: Do větší sklenice rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mouku a zalijeme teplým mlékem. Mléko nesmí být moc teplé, aby nezabilo kvasinky a těsto vykynulo. Vše pořádně promícháme, až se vytvoří kasička a necháme v teple (nejlépe na topení) vzejít. Podařený kvásek poznáme podle toho, že nám zdvojnásobí svůj objem.

Prosejeme mouku se špetkou soli, malou část mouky (cca 1/5) si ponecháme stranou. Přidáme kvásek, cukr, rozpuštěné vlažné máslo a sádlo, olej a žloutky. Vše hněteme delší vařečkou a přidáváme po částech zbylé mléko a přisypáváme přes síto na střídačku zbylou mouku, kterou jsme si nechali stranou. Dostatečně hněteme do té doby, dokud se těsto přestane lepit na stěny nádoby. Poté hotové těsto posypeme trochou mouky, nádobu přikryjeme utěrkou a dáme na 1,5 hodiny na teplejší místo kynout. Nezapomeňte zvolit dostatečně velkou nádobu. Správně vykynuté těsto vám zdvojnásobí svůj objem. Já nechávala kynout v zavřené troubě a těsto krásně nakynulo.

Koláče těsto

Z těsta vytvarujeme kuličky, které přendáme na vymazaný plech v dostatečně velkých rozestupech. Pomocí skleničky obalené v potravinářské fólii (těsto se nepřichytává) na každou kuličku zatlačíme a vytvoříme důlek. Necháme ještě na plechu cca 30 minut kynout (důlek se pravděpodobně ztratí) a poté znovu na každý koláč zatlačíme skleničkou. Důlek a okraje by se měli již udržet. Pokud se tak nestane, necháme ještě 15 minut kynout a postup se skleničkou opakujeme

Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem a naplníme náplní dle chuti. Můžete ozdobit mandlemi, rozinkami, ořechy, posypkou.

Pečeme při 180 °C dozlatova (cca 20 minut).

koláče -1

 

Jeden komentář

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..