Hlavní jídlo

Těstoviny s hovězím a rajčatovou omáčkou z papiňáku

Hovězí na račatech a zelenině-1

Dnes jsem si pro vás připravila recept vařený v tlakovém hrnci neboli lidově papiňáku. Vaření v tlakovém hrnci, jak už sám název napovídá, probíhá za zvýšeného tlaku a tím i vyšší teplotě, než byste dosáhli v klasickém hrnci.

Mezi lidmi panuje často strach z vaření tímto způsobem. Pamatuji si, když jsem prováděla průzkum na toto téma, setkávala jsem se s tím, že někdo znal někoho, komu papiňák v kuchyni tzv. bouchnul. Já sama, když jsem s ním začínala, měla jsem trochu obavy. Teď už se tomu jenom směju. Tlakové hrnce, které seženete v dnešní době v obchodech a zvlášť ty od známých značek, jsou opravdu bezpečné a pokud následujete instrukce (kontrola pohyblivé, většinou červené zátky), nehoda opravdu nehrozí.

Proč vůbec vařit v papiňáku? Velká výhoda je určitě úspora času. Můžete ho využívat jak pro vaření příloh, např. brambory připravíte během chvilky, tak pro složitější a časově náročnější pokrmy jako guláše, vývary,… Já sama papiňák občas použiji převážně pro přípravu jídel s hovězím masem, kdy úspora času je opravdu několikanásobná. Samozřejmě musím přiznat, že tradičním delším vařením dostanou některá jídla trochu jinou chuť (pro někoho lepší). Takové chuťové odlišnosti však většinou např. děti ani nerozeznají a čas, který ušetříte, můžete věnovat právě jim.

Samozřejmě se najdou určitě i zarytí odpůrci tohoto tipu vaření, ti však recept mohou klidně připravit tradičním způsobem. Já sama kombinuju vaření v papiňáku a v hrnci podle časových možností a druhů jídel.

Na závěr bych pak chtěla zmínit ještě jeden “trend” v přípravě jídel a tím je tzv. pomalé vaření v pomalém hrnci, které bych taky jednou ráda odzkoušela. To už je však na samostatnou kapitolu. Tak zase příště.

Ingredience

  • 350 g hovězí zadní
  • 400 g krájených rajčat v plechovce
  • 2 mrkve
  • 1 velká cibule
  • 1 batát
  • 2 stroužky česneku
  • 350 ml vody
  • šalvěj, tymián, rozmarýn
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup

Očistíme a nakrájíme jednotlivé suroviny. Mrkev a česnek na kolečka, cibuli nadrobno, batáty na malé kostičky a maso na kostičky cca 1,5 cm.

Hovězí na račatech a zelenině 2-1

V tlakovém hrnci (papiňáku) orestujeme na olivovém oleji nakrájenou zeleninu a maso. Poté přidáme bylinky, pepř, krájená rajčata, vodu a přiklopíme uzávěrem. Poté co z hrnce začne unikat pára, vaříme mírným varem cca 30 minut. Následně necháme papiňák trochu zchladnout a vypustíme přebytečnou páru pomocí speciálního ventilu. Teprve poté můžeme tlakový hrnec otevřít.

Na závěr jídlo dosolíme. Vzhledem k tomu, že toto jídlo je oblíbené i u našeho 14měsíčního syna, solím vždy až ke konci, poté co mu porci odeberu. Samozřejmě pokud vaříte už pro větší děti či dospělé, můžete solit již na začátku a na závěr pak už jen případně dosolit dle chuti.

Podáváme s těstovinami.

Tip

V letních měsících můžete nahradit rajčata z plechovky těmi čerstvými, nejlépe ze zahrádky. Stačí spařit, oloupat slupku a nakrájet.

Hovězí na račatech a zelenině 3-1

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..