Plněné batáty
Už jste zkusili batáty? Nenechte se mýlit, i když se jim díky nasládlé chuti přezdívá sladké brambory, s těmi opravdovými toho nemají až tak společného. Přesto však stejně jako ony pochází původem z Ameriky. Dnes už se nimi běžně setkáme na pultech našich obchodů.
Batáty mají různé tvary, velikosti ale i barvu a právě díky různému obsahu betakarotenu může být barva slupky i dužiny různá, od světlé až po načervenalou v rozmanitých kombinacích. Já sama mám zkušenosti s batáty s oranžovou dužninou, které jsem použila v následujícím receptu i se žlutou dužninou (používám do bábovky).
Batáty jsou významným zdrojem škrobu a obsahují i určité množství cukru a právě díky typicky nasládlé chuti jsou velmi oblíbené především u dětí. Sladkost jednotlivých druhů batátů se liší.
Jsou vhodné pro slané i sladké použití. V kuchyni je můžete vařit, péct, smažit a vynikající jsou např. pečené v alobalu, jako součást salátu, polévek, či jako příloha, ať už vařené kousky nebo ve formě batátové kaše.
Ingredience pro 2 porce
- 2 větší batáty
- 50 g balkánského sýra
- 30 g plátkové anglické slaniny
- 1 jarní cibulka
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 lístky šalvěje
Postup
Batáty uvaříme ve slupce doměkka (cca 35 minut – záleží na velikosti batátů). Poté rozkrojíme na půlku a vydlabeme prostředek. Vydlabanou část použijeme do náplně.
Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, jarní cibulku na kolečka včetně zelené natě, přidáme nasekané lístky šalvěje a vše orestujeme na lžíci olivového oleje.
Vydlabanou batátovou dužinu smícháme s rozdrobeným balkánským sýrem a orestovanou směsí. Batátové půlky potřeme z vnějšku trochou olivového oleje a plníme připravenou směsí. Dáme na 10 minut zapéct do trouby při 225 °C.
Tip
Pokud chcete dát tomuto pokrmu trochu pikantnější nádech, potřete vydlabané půlky směsí olivového oleje a prolisovaného česneku.
Jeden komentář
Pingback: