Chuťovky

Náš Aperitivo Moment – Cinzano, lososovo-okurkové carpaccio a parmezánové košíčky

Aperitivo moment 1-1

Letos poprvé jsem se rozhodla zapojit do soutěže Aperitivo moment v rámci Aperol Spritz food blog roku. Úkol zněl jasně, vytvořit příspěvek na téma předkrm a vyfotit ho společně s drinkem na bázi Aperolu, Crodina, Campari či Cinzana.

Já se rozhodla vybrat právě onen poslední a v naší rodině velmi oblíbený alkoholický nápoj – Cinzano Bianco. Tento drink si spojuji především s přípitky ať už na Štědrý večer či při jakýchkoliv jiných rodinných oslavách. Vždy tradičně podávaný ve sklenici s kouskem citrónu. Mám ráda jeho specifickou a mírnější chuť. Zároveň jsem se rozhodla tuto chuť podpořit přidáním dvou surovin, kombinace ovoce a zeleniny, a to limetky a okurky. Obě dvě tyto suroviny se pak promítají i v samotných předkrmech. Dohromady pak s drinkem vytváří úžasně propojenou kombinaci chutí.

Není také lepšího načasování na otestování těchto předkrmů, než když k vám na návštěvu přijede velmi dobrý kamarád a cestovatel z Německa. Dobré jídlo a pití pak dotváří tu správnou atmosféru. Tímto bych chtěla tedy poděkovat svému manželovi a taktéž kamarádovi Jonasi, za trpělivost, že vydrželi neujídat a neupíjet, než jsem vše nafotila. 🙂

Parmezánové košíčky s avokádovou náplní

Aperitivo moment 2-1

Ingredience na 6 košíčků

  • 100 g parmezánu
  • 1 avokádo
  • 1 kapie
  • 1 rajče
  • 1 menší červená cibule
  • 1 lžička šťávy z limetky
  • pepř, sůl
  • 2 lžíce lístků koriandru
  • parmezán na dozdobení

Postup

Parmezán nastrouháme najemno. Na plech s pečícím papírem pomocí kulaté formičky (jakéhokoli kulatého tvořítka) o průměru cca 8 cm tvoříme kolečka z nastrouhaného parmezánu: do formičky nasypeme strouhaný parmezán, formičku vyndáme a zůstane nám sýrové kolečko. Celkem vytvoříme 6 koleček. Poté vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme cca 10 minut. Parmezán se rozpustí a vytvoří se kulaté sýrové placky. Ihned po vyndání z trouby přendáme každou placku do formy na muffiny, prsty zatlačíme do muffinového důlků a vytvarujeme tak košíček. Necháme ve formě cca 5 minut odpočinout. Pracujeme rychle, po zchladnutí už nelze košíčky tvarovat.

Náplň: Na avokádovou náplň si rozkrojíme rajče, odstraníme z něj vodnatou část se semínky (tu používat nebudeme) a zbylou část rajčete nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme najemno, avokádo a kapii na kostičky. Vše smícháme opatrně dohromady, přidáme lístky koriandru, šťávu z limetky, osolíme a opepříme.

Košíčky můžeme plnit libovolnou náplní. Vzhledem k tomu, že jsou však trochu děrované, volíme náplň s většími kousky. Na závěr dozdobíme strouhaným parmezánem a můžeme podávat na polníčkovém lůžku.

Carpaccio z okurky a lososa

Aperitivo moment 4-1

Ingredience

  • 300 g syrového lososa
  • 1 okurka
  • 4 druhy pepře (kuličky)
  • Omáčka
    • kopr
    • 1 lžička francouzské hořčice
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 1 lžička limetkové šťávy
    • 2 lžíce medu (popř. rýžového sirupu)
    • sůl

Postup

Nejprve si připravíme omáčku. Kopr nakrájíme najemno a smícháme s tekutým medem, olejem, limetkovou šťávou a hořčicí. Na závěr dle chuti dosolíme.

Lososa dáme na půl hodinky do mrazáku a poté dlouhým nožem krájíme na tenké plátky. Okurky omyjeme a nakrájíme pomocí škrabky na brambory na velmi tenké plátky. Vše přendáme na větší talíř, posypeme kuličkami pepře (celé kuličky vypadají velmi efektně, ne každému však vyhovují, proto můžete použít mletou variantu) a rovnoměrně zalijeme připravenou omáčkou.

Cinzano drink

Aperitivo moment 5-1Ingredience na 1 drink

  • 1 dl Cinzano Bianco
  • 1,5 dl sody
  • led
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 5 kuliček okurky (můžete i více)
  • meduňka na ozdobení
  • plátek limetky

Sodu i Cinzano necháme v lednici vychladit, a poté smícháme podle poměru viz výše. Přidáme kuličky okurky (na jejich výrobu jsem použila vykrajovátko kuliček), kostky ledu a na závěr ozdobíme lístky meduňky a plátkem limetky.

Aperitivo moment 6-1

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..