Zeleninová polévka s červenou čočkou
Tato vynikající zeleninová polévka s červenou čočkou je ideální díky své jednoduchosti a rychlé přípravě. Mohou ji i malé děti, pro ty však polévku nesolíme. Já obvykle svému synovi část polévky odeberu a sobě na závěr trochu osolím.
Loupaná červená čočka je ideální luštěnina, s kterou často u dětí v rámci luštěnin začínáme. Na rozdíl od ostatních luštěnin nenadýmá a je také mnohem lépe stravitelná. V obchodech se můžete setkat i s neloupanou verzí (zde je už stravitelnost o něco horší). Já používám loupanou verzi, kterou díky krásné jasně červené barvě nepřehlédnete. Její výhoda spočívá také v jednoduchosti přípravy, kdy ji není potřeba namáčet, a době varu, která se pohybuje kolem 10 minut. V kuchyni ji můžeme použít k zahušťování polévek, jako přílohu nebo i k přípravě pomazánek viz Masová pomazánka s červenou čočkou
Nesmíme také opomenout, že červená čočka je zdrojem řady prospěšných látek jako je vláknina, železo, selen, vitamin B6 a další.
Ingredience pro 2 porce
- 80 g mrkve
- 30 g petržele
- 1 střední cibule
- 1 velká brambora
- 2-3 lžíce loupané červené čočky
- 1 vrchovatá lžíce másla
- 600 ml vody popř. zeleninového vývaru
- kmín, sůl, pepř
- petrželka, libeček (není nutný)
Postup
Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a petržel. Přidáme pepř, špetku nadrceného kmínu a zalijeme 600 ml vody nebo vývaru. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, snítku petrželky a libečku. Přivedeme k varu a po 10 minutách vsypeme červenou čočku. Vaříme dalších 10 minut. Polévku na závěr vaření osolíme a podáváme ozdobené petrželkou.
Tip
Pokud nemáte po ruce petrželku s libečkem, můžete polévku dochutit sušenou majoránkou.