Polévky

Zeleninová polévka s červenou čočkou

Zeleninová polévka s červenou čočkou

Tato vynikající zeleninová polévka s červenou čočkou je ideální díky své jednoduchosti a rychlé přípravě. Mohou ji i malé děti, pro ty však polévku nesolíme. Já obvykle svému synovi část polévky odeberu a sobě na závěr trochu osolím.

Loupaná červená čočka je ideální luštěnina, s kterou často u dětí v rámci luštěnin začínáme. Na rozdíl od ostatních luštěnin nenadýmá a je také mnohem lépe stravitelná. V obchodech se můžete setkat i s neloupanou verzí (zde je už stravitelnost o něco horší). Já používám loupanou verzi, kterou díky krásné jasně červené barvě nepřehlédnete. Její výhoda spočívá také v jednoduchosti přípravy, kdy ji není potřeba namáčet, a době varu, která se pohybuje kolem 10 minut. V kuchyni ji můžeme použít k zahušťování polévek, jako přílohu nebo i k přípravě pomazánek viz Masová pomazánka s červenou čočkou

Nesmíme také opomenout, že červená čočka je zdrojem řady prospěšných látek jako je vláknina, železo, selen, vitamin B6 a další.

Ingredience pro 2 porce

  • 80 g mrkve
  • 30 g petržele
  • 1 střední cibule
  • 1 velká brambora
  • 2-3 lžíce loupané červené čočky
  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • 600 ml vody popř. zeleninového vývaru
  • kmín, sůl, pepř
  • petrželka, libeček (není nutný)

Postup

Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a petržel. Přidáme pepř, špetku nadrceného kmínu a zalijeme 600 ml vody nebo vývaru. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, snítku petrželky a libečku. Přivedeme k varu a po 10 minutách vsypeme červenou čočku. Vaříme dalších 10 minut. Polévku na závěr vaření osolíme a podáváme ozdobené petrželkou.

Tip

Pokud nemáte po ruce petrželku s libečkem, můžete polévku dochutit sušenou majoránkou.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..