Dezerty

Mrkvánky

Mrkvánky neboli také Mrkvové šátečky či Mrkvance jsou úžasná pochoutka, kterou ohromíte i zaryté odpůrce zeleniny. Nenechte se však mýlit, i když těsto obsahuje mrkev, na chuti byste to vůbec nepoznali. Tentokrát jsem pekla nadvakrát. Poprvé, když k nám domů měly dorazit moje dvě kamarádky s dětmi. Co jsme nesnědly my ženský, to večer zdárně dokončil můj manžel a jelikož jsem tedy nestihla ani fotku, přišlo další den repete. Pozor, mrkvánky jsou strašně návykový. Vezmete jeden a za chvilku už jich v sobě máte pět. U nás jsou nejoblíbenější povidlové, ale když povidla dojdou, nepohrdneme ani marmeládovou náplní.

Ingredience

  • 320 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 150 g mrkve
  • 1 žloutek
  • 3/4 kypřícího prášku (9 g)
  • povidla
  • rum na potření (není nutné)
  • hladká mouka na podsypání
  • moučkový cukr na obalení

Postup

Mrkev nastrouháme najemno, přidáme změklé máslo, žloutek a vše promícháme. Přisypeme mouku smíchanou s kypřícím práškem a vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici aspoň 1 hodinu odpočinout. Můžete nechat v lednici klidně přes noc.

Těsto vytáhneme z lednice, a pokud je příliš tuhé, necháme chvilku povolit. Vyválíme placku (cca 4 mm), z které vykrajujeme větší kolečka (já vykrajovala kolečka Ø 8 cm). Doprostřed každého kolečka dáme půl lžičky povidel a kolečko přehneme, okraj pořádně stiskneme a můžeme ozdobit hroty vidličky. Pokud vlastníte formičku na plněné pečivo, máte práci značně ulehčenou. Před pečením můžeme povrch “šátečků” potřít trochou rumu.

Pečeme při 180 °C dozlatova. Já pekla 25 minut.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..