
Kachní paštika se sušenými brusinkami
Už nějakou dobu jsem chtěla vyzkoušet domácí paštiku. Jsou v zásadě dvě možnosti: Můžete připravit buď typickou natírací na jakékoliv pečivo, popř. pečenou v troubě ve vodní lázni, která se servíruje nakrájená. Já se rozhodla pro co nejjednodušší přípravu a tudíž pro jemnou paštiku, kterou si doma můžeme namazat na chleba.
Jednou za týden do mého oblíbeného řeznictví dováží čerstvá kachní játra z nedaleké farmy. Zpravidla jsou už během dopoledne vyprodaná. Měla jsem to štěstí, že při mé poslední návštěvě ještě zbyly. Neváhala jsem a koupila. V případě jater je opravdu důležité dbát na jejich kvalitu a původ. Já si odnášela krásné kousky, které jsem pak doma nemusela ani očišťovat. Rozhodně s nimi byla radost vařit.
Ingredience
- 250 g kachních jater
- 2-3 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 50 ml smetany ke šlehání
- 50 g másla
- 2 lžíce sušených brusinek + 3 lžíce portského vína
- 1 lžička čerstvého tymiánu
- sůl
Postup
Sušené brusinky necháme louhovat ve 3 lžících portského vína.
Kachní játra si očistíme, případně i odblaníme a nakrájíme na větší kousky. Na pánev nalijeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nakrájený česnek, tymián a játra. Pořádně orestujeme a poté podlijeme troškou vody (vody opravdu jen tolik, aby se směs nepřipalovala). Dusíme pod pokličkou za občasného promíchání cca 5 minut. Játra nesmí být uvnitř syrová, dále je totiž již tepelně nijak neupravujeme.
Do mixéru dáme játrovou směs, přidáme změklé máslo, smetanu ke šlehání, čerstvý tymián a sůl. Vše rozmixujeme dohladka.
Následně do paštikové hmoty vmícháme brusinky. Můžete také přidat 1 lžící portského. Paštiku přendáme do vhodné nádoby, zakryjeme a uchováváme v lednici.

