Dezerty

České buchty

Typickým staročeským receptem jsou pro mě české buchty. Já si tuto pochoutku možná trochu paradoxně spojuji se školní jídelnou, kdy bývaly právě tyto buchty občas jako hlavní chod. Dělaly se s dvojí náplní, buď marmeládovou, nebo povidlovou, a vždy bylo velkým překvapením, co člověk dostane. Když jste se zakousli a objevili marmeládu, bylo vysoce pravděpodobné, že i ostatní buchty na talíři budou s marmeládou. Stalo se zvykem, že jsme si pak u stolu směňovali jednotlivé kousky podle toho, co komu chutnalo. Já měla a dosud mám nejraději povidlové.

Ingredience

  • Kvásek:
    • 1/2 kostky droždí
    • 100 ml teplého mléka
    • 1 lžička cukru krupice
    • 1 lžička polohrubé mouky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vanilínový cukr
  • 30 g cukru krupice
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 170 ml vlažného mléka
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • povidla
  • rozpuštěné máslo na potírání a vymazání plechu
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Nejprve si připravíme kvásek: Do větší sklenice rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mouku a zalijeme teplým mlékem. Mléko nesmí být moc teplé, aby nezabilo kvasinky a těsto vykynulo. Vše pořádně promícháme, až se vytvoří kasička a necháme v teple (nejlépe na topení) vzejít. Podařený kvásek poznáme podle toho, že nám zdvojnásobí svůj objem.

Mouku prosejeme, přidáme špetku soli (raději méně než více), cukr, hotový kvásek, rozpuštěné vlažné máslo, mléko a žloutek. Vše zpracujeme vařečkou a mícháme, dokud se těsto přestane lepit na stěny nádoby. Poté hotové těsto posypeme trochou mouky, nádobu přikryjeme utěrkou a dáme aspoň na hodinku do tepla kynout. Nezapomeňte zvolit dostatečně velkou nádobu. Správně vykynuté těsto vám zdvojnásobí svůj objem. Pro správné kynutí je opravdu ideální teplejší prostředí, nejlépe u topení nebo můžete stejně jako já využít postel a nádobu s těstem zabalit do peřin.

Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále na silnější plát a nožem vykrájíme větší čtverečky. Doprostřed každého čtverečku dáme vrchovatou lžíci povidel a tvarujeme buchtičky. Naplněné buchtičky skládáme vedle sebe do máslem vymaštěné pečící nádoby. Nezapomeňte každý kousek potřít z boku rozpuštěným máslem, aby se k sobě nepřilepily. Necháme ještě cca 15 minut nakynout (mezitím předehřejeme troubu).

Těsně před vložením do trouby svrchu potřeme rozpuštěným máslem a pečeme dozlatova při 180 °C. Každá trouba peče trochu jinak, já pekla cca 30 minut.

Vychladlé buchty posypeme moučkovým cukrem.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..