Dezerty

Sváteční jablečný páj s datlemi

Jablečný páj bezesporu nejvíc proslavila komedie Prci, prci, prcičky. Tam jsem se s ním také setkala poprvé. Podruhé to pak bylo, když jsem byla obdarována kuchařkou Zlatá kniha dezerty a cukroví od Marry Barry. Každopádně britské chutě se od těch našich mohou trochu lišit, a tak i já recept na základní “pájové” těsto trochu upravila, aby nám doma co nejvíc chutnalo. V době adventu pak do náplně přidávám i koření do perníčků, které nejen samotný koláč, ale i celý byt provoní vůní skořice, hřebíčku, fenyklu a dalšího koření. Letos jsem se rozhodla přidat i kousky slazených datlí, které k tomuto období taktéž patří a skvěle se s pečenými jablky doplňují.

Ingredience

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 180 g změklého másla
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • trocha citrónové kůry
  • špetka soli
  • 3-4 lžíce vody

Náplň

  • 6 středně velkých jablek
  • 6 slazených datlí
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 1 lžička cukr krupice
  • 1 lžička perníkového koření

Na potření

  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka

Postup

Nejprve si připravíme těsto. Mouku prosejeme, přidáme do ní cukr, špetku soli, nastrouhanou citrónovou kůru a kousky změklého másla. Pozor máslo nesmí být rozpuštěné. Pomocí prstů zpracováváme tak, že se nám tvoří jako by drobenka. Na konec pak přidáme 3-4 lžíce studené vody a vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme na 1 hodinu do lednice.

Mezitím si můžeme připravit náplň. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky cca 1 cm velké. Přidáme citrónovou šťávu, cukr, koření a pořádně promícháme. Na konec přidáme datle, které jsme zbavili pecek a nakrájeli na menší kousky.

Těsto vytáhneme z lednice a rozdělíme na 2 části. Jednu trochu větší, protože pokryje dno i stěny nádoby a jednu menší na zakrytí náplně. Pokud je těsto příliš tuhé a špatně se vám s ním pracuje, nechte chvilku vytažené, aby “povolilo”. Obě části vyválíme na troše hladké mouky válečkem. Těsto vyválejte klidně o něco větší, než je samotná forma, vzniklé přebytky můžete použít na dozdobení. První část těsta přeneseme do formy a dáme na ní připravenou jablečnou náplň. Já použila formu o průměru 26 cm. Druhou částí pak náplň překryjeme a obě části těsta spojíme. Z přebytků těsta jsem si pomocí formičky vykrájela stromečky, kterými jsem povrch koláče ozdobila.

Celý páj pak potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na cca 45 minut.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..