
Salát s balkánským sýrem a dýňovými semínky
Podzimní období je často plné různých nemocí a i nás to na začátku neminulo. Naštěstí jsme se z toho dostali celkem rychle, ale není na škodu sem tam podpořit imunitu nějakou tou “vitamínovou bombou”. Jelikož jsem strávila dopoledne pečením čerstvých baget, rozhodla jsem se k nim připravit i nějaký ten osvěžující a zároveň sytý salát a v duchu podzimu jsem ho obzvláštnila dýňovými semínky.
Ingredience
- 1 ledový salát
- 3 rajčata
- 1 žlutá paprika
- 1/2 okurky
- 1 kostka balkánského sýra
- čerstvý koriandr
- dýňová semínka
Zálivka
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balsamikového octa
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce agávového sirupu
- pepř
Postup
Zeleninu omyjeme teplou vodou a nakrájíme na libovolné tvary (proužky, kostičky, …). Ledový salát nekrájíme, ale rukami natrháme na menší kousky.
Připravíme si zálivku. Smícháme olej, balsamikový ocet, citrónovou šťávu a agávový sirup. Výhodou agávového sirupu je, že nemá příliš výraznou chuť, osladí a přitom nechá krásně vyniknout ostatní ingredience. Každopádně pokud nemáte po ruce, určitě můžete nahradit i medem. Hotovou zálivku pak ještě dopepříme.
Zálivku přilijeme k nakrájené zelenině a pořádně promícháme. Do salátu přidáme lístky čerstvého koriandru a na závěr i balkánský sýr. Ten buď nakrájený na kostičky, nebo rozdrobený na menší kousky. Já osobně zálivku do tohoto salátu nesolím, protože balkánský sýr je sám o sobě dost slaný.
Servírujeme posypaný dýňovými semínky s kousky pečiva.

