Hlavní jídlo

Plněná kuřecí prsa ve slanině s rozmarýnovou kaší

Při vaření se potřebuji plně soustředit a mám ráda to ticho kolem, kdy se můžu věnovat pouze přípravě jídla. Co opravdu nesnáším je, když mi někdo stojí za zády, sleduje každý můj pohyb a ideálně to pak ještě doplňuje “užitečnými” radami. Můj manžel už mě naštěstí zná natolik, že raději do kuchyňské zóny v době přípravy oběda ani nevstupuje. Bohužel vysvětlit toto mému malému synovi je pro mě nadlidský úkol. Komentářů se sice od něj ještě naštěstí nedočkám, ale od nohou se mi nehne a zkuste si krájet, vytahovat nádobí, vařit, péct, smažit, když se vám pod nimi neustále někdo motá a v tom horším případě se za ně rovnou i drží. A právě proto se vždy těším na přípravu víkendového oběda, kdy oba mí chlapi zmizí na procházku do parku a já se můžu v klidu věnovat tomu, co mě baví, a to jídlu.

Kuřecí prsa jsou vděčným jídlem, které lze připravovat na několik způsobů. Ať už krájené na kousky s omáčkou a těstovinami, tradiční řízky s bramborem a okurkovým salátem, na přírodno s rýží a žampiony, či právě plněné. I zde si člověk může pohrát se svou fantazií a plnit vším, co lednice nabízí, od rajčat, šunky až po různé druhy sýra. Já zvolila variantu s mozzarellou a listovým špenátem.

Ingredience

Plněná kuřecí prsa

  • 2 kuřecí prsa
  • mozzarella
  • listový špenát
  • 4 plátky slaniny
  • drcený pepř, sůl
  • Olej

Rozmarýnová kaše

  • 300 g brambor
  • 50 ml mléka
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 lžičky drceného rozmarýnu

Postup

Kuřecí prsa osolíme, opepříme a lehce pomažeme olejem. Uprostřed je nařízneme a do vzniklé kapsy vložíme listový špenát a na plátky nakrájenou mozzarellu.

Na 2 kuřecí prsa stačí půlka běžně prodávané mozzarelly. Neměla jsem po ruce čerstvý listový špenát, a tak jsem použila mražený. Stačila mi jedna menší kostička, kterou jsem nechala dopředu volně rozmrazit. Pokud byste použili čerstvý špenát, vemte hrst špenátových listů a spařte je vroucí vodou.

Následně naplněná prsa obalíme plátky anglické slaniny a pomocí párátek kapsy uzavřeme, zároveň tím přichytíme i slaninu. Vložíme do zapékací mísy vymazané olejem a dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme cca 30-40 minut, záleží na velikosti kuřecích prsou.

Během toho, co se nám kuře peče v troubě, připravíme si rozmarýnovou bramborovou kaši. Požadované množství brambor oloupeme, uvaříme v osolené vodě doměkka a poté vodu slijeme. Na menší pánvičce rozehřejeme lžíci másla a přidáme necelou půl lžičku drceného rozmarýnu, který se nám tím krásně rozvoní. Dáváme však pozor, aby se nám máslo nepřichytilo. Rozmarýn můžeme použít sušený i čerstvý, záleží, co je zrovna po ruce. Ochucené máslo přilejeme k bramborám a přidáme smetanu, mléko a sůl. Vše krátce vyšleháme, až nám vznikne bramborová kaše.

Plněná kuřecí prsa servírujeme politá výpekem, který nám vznikl během jejich pečení, a podáváme s rozmarýnovou bramborovou kaší.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..