Mrkvovo-fenyklová polévka
Letos jsem poprvé objevila kouzlo fenyklu. Jako koření ho znám a používám už delší dobu, avšak s rostlinkou, přesněji pak bulvou, jsem zkušenosti neměla. Nápad použít fenykl v kuchyni jsem dostala díky jedné mamince, která ho doporučovala do dětských příkrmů. Rozhodla jsem se to tedy vyzkoušet a mělo to velký úspěch. Stačilo přidat trošku k jakémukoliv zeleninovému domácímu příkrmu a malej by mi snědl snad i tu lžičku. Bohužel musím přiznat, že tuto surovinu ne vždy v regálech obchodu objevím, a tak jsem měla velkou radost, když jsem onehdy šla nakupovat a byla tam. Tentokrát jsem ale chtěla vytvořit jídlo spíš pro nás dospělé a povedlo se. Kombinace fenyklu a mrkve je úžasná!
Ingredience
- 400 g mrkve
- 1 bulva fenyklu
- 1 malá petržel
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce másla
- 1,2 l zeleninového vývaru popř. vody
- 50 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř
Postup
Zeleninu omyjeme, mrkev a petržel nakrájíme na kolečka, cibuli nadrobno. Z fenyklu odstraníme výhonky a svrchní tuhé listy, které nepoužijeme. Zbytek fenyklu nakrájíme. V hrnci rozehřejeme vrchovatou lžíci másla a orestujeme na něm cibuli, mrkev a petržel. Poté zalijeme 1 litrem zeleninového vývaru, přidáme nakrájený fenykl a stroužek česneku. Vaříme pod pokličkou cca 30 minut. Na závěr polévku rozmixujeme, osolíme, opepříme a přidáme smetanu. Vše krátce povaříme.