Dezerty

Hraběnčiny řezy

Již dlouho jsem chtěla pro vás připravit tento rodinný recept na úžasný jablečný koláč aneb Hraběnčiny řezy. Obzvlášť vynikající s domácími mírně nakyslými jablky, které dodají tomuto dezertu ten správný šmrnc. Můžete si samozřejmě i zaexperimentovat a doplnit jablečnou vrstvu o rozinky, brusinky, skořici či domácí vanilkový extrakt.

Ingredience

  • těsto
    • 3 žloutky
    • 150 g moučkového cukru
    • 420 g polohrubé mouky
    • 250 g másla
    • 1 prášek do pečiva
    • citrónová kůra z 1/2 citrónu
  • náplň
    • 5 větších jablek
    • 50 g drcených vlašských ořechů
    • sněhová vrstva
      • 3 bílky
      • 70 g cukr krupice
      • půl lžičky vinného octa

Postup

  1. Máslo utřeme s cukrem a citronovou kůrou. Přidáme žloutky a pořádně promícháme.
  2. Poté přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  3. Ze vzniklého těsta oddělíme 1/3 a tu dáme do mrazáku. Zbylé 2/3 těsta rukama rozprostřeme na menší vyšší plech (např. 35×27 cm) vyložený pečicím papírem.
  4. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme na těsto. Posypeme nadrcenými vlašskými ořechy.
  5. Bílky vyšleháme s cukrem a octem a vniklý sníh rozprostřeme na jablečno-ořechovou vrstvu.
  6. Vyndáme si těsto z mrazáku a na hrubé části struhadla ho rovnoměrně nastrouháme na sněhovou vrstvu.
  7. Pečeme při 175 °C cca 30 minut.

Tip! Pokud máme v lednici přebytečný bílek, klidně můžeme použít a připravit vyšší vrstvu sněhu.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..