Dezerty

Rybízový tvarohový koláč

Sezóna rybízu je v plném proudu. Nevím jak vy, ale já mám nejraději rybíz přímo z keříku do pusy. Když už pak natrhaný, tak a u nás tyto drobné bobulky frčí nejvíc na nějakém tom koláči, ať už v trochu pracnější kynuté variantě, či jednoduchém drobenkovém koláči.

Ingredience

  • 250 g polohrubá mouka
  • kvásek
    • 1/2 kostky droždí
    • 1 lžíce cukr krupice
    • 100 ml polotučné mléko
    • špetka polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 3 lžíce cukr krupice
  • tvarohová náplň
    • 1 tvaroh ve vaničce
    • kůra z 1/2 citrónu
    • cukr moučka dle chuti
    • 1 vejce
  • rybíz
  • drobenka (nemusí být)

Postup

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Mléko dáme do sklenice, mírně ohřejeme v mikrovlnce, aby bylo trochu teplé, nesmí být však moc. Přidáme do něj rozdrobené kvasnice, cukr a trochu mouky. Vše zamícháme a necháme vzejít. Do 5 minut už kvásek zdvojnásobí objem a můžeme s ním dále pracovat.
  2. Mouku prosejeme, přidáme vzešlý kvásek, vejce a rozpuštěné ne moc teplé máslo. Vše zpracujeme v míse pomocí delší vařečky do těsta popř. kuchyňského robota. Správně připravené těsto se na stěny nádoby nelepí. V případě potřeby přidejte trochu mouky.
  3. Posypeme trochou mouky, nádobu přikryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě nakynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem. Doba kynutí závisí na okolní teplotě a pohybuje se od cca 45 minut a déle.
  4. Poté vyválíme těsto a přeneseme na plech s pečícím papírem. Opravdu se nebojte a vyválejte velký koláč- těsta je dost, případně můžete udělat i čtverec nebo 2 menší. Okraje koláče vyvýšíme.
  5. Připravíme si tvarohovou náplň smícháním výše uvedených surovin. Na koláč naneseme střídavě tvarohovou náplň a rybíz. Tvarohovou náplň můžete nanášet sáčkem s ustřihnutým rožkem.
  6. Na závěr můžete koláč posypat drobenkou z polohrubé mouky, másla a cukru krupice (poměr 1,5:1:1).
  7. Pečeme při 170 °C cca 30 minut.

20180624_201151 (2)

2 komentáře

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..