Pečivo

Sádlové rohlíčky

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 60 g rozpuštěného sádla
  • 250 ml polotučného mléka
  • 1/4 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 vejce na potření
  • kmín, sezam na posypání

Postup

  1. Nejprve si vytvoříme kvásek. Do sklenice dáme cca 1 dl teplého mléka (cca 40 °C) a rozdrobíme do něj droždí, přidáme cukr a půl lžičky mouky. Pořádně rozmícháme a necháme na teplém místě vzejít (zdvojnásobit objem).
  2. Dále již používám robota, ale můžete také pracovat ručně pomocí vařečky, jen je to náročnější. Mouku prosejeme, přidáme sůl, přilijeme zbytek mléka a za stálého míchání i rozpuštěné zchladlé máslo, sádlo i vzešlý kvásek. Za stálého míchání vypracujeme těsto, které se nelepí na stěny nádoby a vytvoří nám jednu kompaktní hmotu.
  3. Těsto dáme do vhodné velké nádoby, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Doba kynutí závisí na teplotě okolí (minimálně hodinu). Správně vykynuté těsto musí cca zdvojnásobit objem.
  4. Poté na pomoučeném vále rozdělíme těsto na cca 16 částí a každou část vyválíme do zhruba trojúhelníkového tvaru a smotáme od nejširší části až k té nejužší, tak vytvoříme rohlíčky.
  5. Necháme ještě cca 20 minut nakynout na plechu (buď vyložený pečícím papírem, popř. vymazaný a vysypaný).
  6. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem nebo kmínem.
  7. Pečeme při 220°C cca 10-15 minut.

Tip

Těsto nechávám kynout v troubě vyhřáté na 30 °C (pozor abyste to nepřehnali). V létě stačí někde blízko slunečných paprsků, aby mísu zahřívaly, popř. můžete využít i peřiny. 🙂

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..