Sádlové rohlíčky
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 60 g rozpuštěného másla
- 60 g rozpuštěného sádla
- 250 ml polotučného mléka
- 1/4 kostky droždí
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 1 vejce na potření
- kmín, sezam na posypání
Postup
- Nejprve si vytvoříme kvásek. Do sklenice dáme cca 1 dl teplého mléka (cca 40 °C) a rozdrobíme do něj droždí, přidáme cukr a půl lžičky mouky. Pořádně rozmícháme a necháme na teplém místě vzejít (zdvojnásobit objem).
- Dále již používám robota, ale můžete také pracovat ručně pomocí vařečky, jen je to náročnější. Mouku prosejeme, přidáme sůl, přilijeme zbytek mléka a za stálého míchání i rozpuštěné zchladlé máslo, sádlo i vzešlý kvásek. Za stálého míchání vypracujeme těsto, které se nelepí na stěny nádoby a vytvoří nám jednu kompaktní hmotu.
- Těsto dáme do vhodné velké nádoby, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Doba kynutí závisí na teplotě okolí (minimálně hodinu). Správně vykynuté těsto musí cca zdvojnásobit objem.
- Poté na pomoučeném vále rozdělíme těsto na cca 16 částí a každou část vyválíme do zhruba trojúhelníkového tvaru a smotáme od nejširší části až k té nejužší, tak vytvoříme rohlíčky.
- Necháme ještě cca 20 minut nakynout na plechu (buď vyložený pečícím papírem, popř. vymazaný a vysypaný).
- Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem nebo kmínem.
- Pečeme při 220°C cca 10-15 minut.
Tip
Těsto nechávám kynout v troubě vyhřáté na 30 °C (pozor abyste to nepřehnali). V létě stačí někde blízko slunečných paprsků, aby mísu zahřívaly, popř. můžete využít i peřiny. 🙂