Hlavní jídlo

Jehněčí kotlety aneb Vařím s Mikrofarmou

Při své nedávné návštěvě Prahy jsem navštívila i Mikrofarmu na Jiřáku a odnesla si odtamtud tašku plnou masa. Koncept Mikrofarmy je založený na mase od místních ekofarem a při nákupu se dozvíte nejen odkud maso přesně je, ale i způsob chovu, jeho stáří, … Zároveň Mikrofarma není jen řeznictvím, ale i bistrem nabízející jídla od snídaňových specialit až po polévky, burgery, …

Mým favoritem v tašce se stalo jehněčí z Bílých Karpat. I když jsem měla možnost ochutnat jehněčí již několikrát, jeho příprava byla pro mě premiéra. Jelikož jsem si vybrala pořádný kus hřebínku (kotleta vcelku), pozvala jsem i svou kamarádku se synem. A zatímco my dospělé jsme si pak náležitě užívaly ohlodávání kostí, dětem jsem maso dodatečně obrala. 🙂

Ingredience pro cca 4 porce

  • 500 g jehněčích kotlet
  • olivový olej, bylinky, 1/2 citrónu, sůl, pepř
  • bramborový salát
    • 4 střední brambory
    • 10 ředkviček
    • 80 g mix salátu (rukola, mladý červený mangold, mladý špenát, mladé listy červené řepy)
    • 4 jarní cibulky
    • sůl, drcený pepř
  • jogurtový dresink
    • 125 g jogurtu řeckého typu
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 lžíce tekutého medu
    • 1 lžička citrónové šťávy
    • 1 lžíce nasekaných bylinek (rozmarýn, šalvěj, tymián, majoránka)
    • 1/2 lžičky soli (popř. dle chuti)
    • drcený pepř dle chuti

Postup

Jehněčí kotlety

Hřebínek (kotlety vcelku) rozdělíme na cca 2 kusy (tak aby se v pohodě vešly na pánev) a pomažeme směsí ze soli, pepře, bylinek, oleje a citronové šťávy. necháme aspoň půl hodiny odpočinout.

Poté ze všech stran orestujeme na pánvi s olejem a dáme péct do zapékací mísy do trouby na 20 minut při 175°C. Nakonec rozporcujeme na jednotlivé kotletky.

Jogurtový dresink

Smícháme vše dohromady.

Bramborový salát

Všechny suroviny pořádně omyjeme. Brambory oloupeme, nakrájíme a vaříme doměkka. Poté smícháme se salátem, nakrájenou jarní cibulkou včetně zelené natě a ředkvičkami nakrájenými na čtvrtiny. Trochu osolíme, opepříme a zalijeme jogurtovým dresinkem.

Tip

Místo restování a pečení v troubě můžete také jehněčí kotlety, ať už zvlášť nebo vcelku (hřebínek), grilovat. Stačí pár minutek z každé strany.

Jehněčí kotlety se salátem-3

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..