Zapečená brokolice s mozzarellou
Brokolice je zelená příbuzná květáku a můžete ji použít nejen k zapékání, ale i do polívek, na smažení, do salátu, k těstovinám nebo jako příloha k jídlu. Je bohatá na řadu vitamínů, minerálních látek a obzvlášť pro hodně malé děti ji doporučuji připravovat nad párou, aby se co nejvíce prospěšných látek také zachovalo.
Zapečená brokolice je velmi jednoduchá a skvěle se hodí k rodinné večeři jak dospělým, tak dětem. Pokud se neobejdete bez masa, můžete ji připravit i s kouskem šunky, kuřecího či převážně pro mužskou část tolik oblíbeného uzeného.
Ingredience
- 0,5 kg brokolice
- 1 červená cibule
- 1 balení mini kuliček Mozzarelly (245 g)
- 3 vejce
- 1 smetana ke šlehání
- trochu másla na vymazání zapékací formy
- italské bylinky (bazalka, rozmarýn,…)
- sůl, pepř
Postup
- Omytou brokolici nakrájíme na větší kousky společně s košťálem (konec košťálu vždy odkrojím a vyhodím). Dáme vařit na cca 5 minut do osolené vody.
- Poté brokolici necháme okapat v cedníku. Mezitím si rozmícháme vejce se smetanou a směs okořeníme a osolíme. Červenou cibuli nakrájíme na kolečka.
- Zapékací formu vymažeme máslem, vložíme do ní brokolici, cibuli a kuličky mozzarelly (nálev nepoužíváme). Vše zalijeme smetanovo-vaječnou směsí.
- Pečeme při 200 °C 20-25 minut.