Hlavní jídlo

Slávky na bílém víně

Pokud mě sledujete i na instagramu, určitě vám neuteklo, že můj tchán je v kuchyni prostě jednička. Návštěva manželových rodičů je pak často opravdu gurmánským zážitkem. 🙂

Tentokrát si však “vypůjčil” moji kuchyň a připravil nám toto úžasně jednoduché a zároveň strašně chutné jídlo. Já sama jsem slávky nikdy nepřipravovala, a tak bylo skvělé moci přihlížet jejich přípravě a už vím, že se na našem stole neobjevily naposled.

Nejdůležitější částí přípravy slávek je jejich očištění a kontrola. Na tom si dejte opravdu záležet, aby vám dodatečně nějaká špatná slávka nepokazila celý požitek z jídla.

Jak poznat špatné kousky? Slávky musí být zavřené, a pokud je nějaká pootevřená či otevřená, šup s ní do koše. Stejně tak určitě vyhoďte i ty, které jsou naprasklé.

Naopak po vystavení teplu (vaření), se mají slávky otevřít a pokud se nějaká neotevře, znovu raději využijte odpadkový koš.

Tak hurá do toho a dejte vědět, jak se vám povedly.

Ingredience

  • 1 kg čerstvých slávek
  • 1,5 dl suchého bílého vína
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • hrst nakrájené petrželky
  • trocha chilli papričky (nemusí být)
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup

  1. Slávky omyjeme, případně ještě očistíme od všech nečistot a špatné kousky (viz úvodní část příspěvku) vyhážeme. Na vaření doporučuji vzít si nějakou větší pánev.
  2. Cibuli, česnek a trochu chilli papričky nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji, dokud cibule nezesklovatí.
  3. Poté zalijeme vínem, osolíme, opepříme a vložíme slávky.
  4. Vše promícháme a pod pokličkou krátce cca 3 minutky povaříme.
  5. Do hotového jídla vmícháme nakrájenou petrželku a podáváme s opečenou bagetkou.

Tip

Zbylý vývar určitě nevylévejte, ale použijte ho na přípravu zeleninové polévky.

Slávky na bílém víně-2

Slávky na bílém víně-3

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..