Slávky na bílém víně
Pokud mě sledujete i na instagramu, určitě vám neuteklo, že můj tchán je v kuchyni prostě jednička. Návštěva manželových rodičů je pak často opravdu gurmánským zážitkem. 🙂
Tentokrát si však “vypůjčil” moji kuchyň a připravil nám toto úžasně jednoduché a zároveň strašně chutné jídlo. Já sama jsem slávky nikdy nepřipravovala, a tak bylo skvělé moci přihlížet jejich přípravě a už vím, že se na našem stole neobjevily naposled.
Nejdůležitější částí přípravy slávek je jejich očištění a kontrola. Na tom si dejte opravdu záležet, aby vám dodatečně nějaká špatná slávka nepokazila celý požitek z jídla.
Jak poznat špatné kousky? Slávky musí být zavřené, a pokud je nějaká pootevřená či otevřená, šup s ní do koše. Stejně tak určitě vyhoďte i ty, které jsou naprasklé.
Naopak po vystavení teplu (vaření), se mají slávky otevřít a pokud se nějaká neotevře, znovu raději využijte odpadkový koš.
Tak hurá do toho a dejte vědět, jak se vám povedly.
Ingredience
- 1 kg čerstvých slávek
- 1,5 dl suchého bílého vína
- 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- hrst nakrájené petrželky
- trocha chilli papričky (nemusí být)
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup
- Slávky omyjeme, případně ještě očistíme od všech nečistot a špatné kousky (viz úvodní část příspěvku) vyhážeme. Na vaření doporučuji vzít si nějakou větší pánev.
- Cibuli, česnek a trochu chilli papričky nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji, dokud cibule nezesklovatí.
- Poté zalijeme vínem, osolíme, opepříme a vložíme slávky.
- Vše promícháme a pod pokličkou krátce cca 3 minutky povaříme.
- Do hotového jídla vmícháme nakrájenou petrželku a podáváme s opečenou bagetkou.
Tip
Zbylý vývar určitě nevylévejte, ale použijte ho na přípravu zeleninové polévky.