Kynutí skořicoví šneci s citrónovou polevou
Pokud patříte mezi milovníky voňavé skořice a kardamomu, tento recept je právě pro vás. Tyto kořením provoněné kynuté šneky můžete péct dohromady v zapékací míse nebo i každý zvlášť na plechu s pečícím papírem. Každá z těchto variant má určitě něco do sebe.
Pokud vám nevadí rozinky, a ano i já znám plno lidí, kteří je moc nemusí, klidně je tedy v receptu vynechte. Každopádně jestli je stejně jako já zbožňujete, určitě s nimi nemusíte šetřit a pokud chcete zkusit i nějakou novinku, nahraďte je třeba brusinkami.
Kynutí šneci jsou určitě skvělou snídaní popř. svačinkou a já doporučuji mlsat se sklenicí mléka.
Ingredience
- Těsto
- 500 g hladké mouky
- 250 ml polotučného mléka
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 vanilkový cukr
- 30 g cukru krupice
- 1 vejce
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- špetka soli
- hrst rozinek (nemusí být)
- Náplň
- 1/4 lžičky kardamomu
- 2 lžíce cukr krupice
- 2 skořicové cukry
- 80 g změklého másla
- 1 žloutek + 1 lžíce mléka na potření
- Na dozdobení
- citrónová poleva (domácí nebo kupovaná např. Vitana)
Postup
- Hladkou mouku prosejeme, přidáme teplejší mléko (35-40 °C), cukry, sušené droždí, 4 lžíce rozpuštěného másla a špetku soli. Zpracujeme pořádně vařečkou v těsto, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplejším místě (cca 1-1,5 hodiny).
- Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále a potřeme směsí másla, skořicového cukru a kardamomu. Potřené těsto smotáme jako roládu a nožem nakrájíme na jednotlivé šneky, které položíme vedle sebe do zapékací mísy a necháme ještě cca 20 minut kynout. Mezitím si zapneme troubu.
- Před pečením potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem a pečeme při 200 °C cca 25 minut.
- Ještě teplé zalijeme citrónovou polevou.
Tip
Zkuste také alternativu v podobě zvlášť upečených skořicových šneků.