Lasagne
Co připravit, když k vám má dorazit na víkendový oběd návštěva? Co takhle vyzkoušet právě lasagne. Na tradiční verzi s mletým masem, rajčatovou omáčkou a bešamelem si pochutná určitě každý a to jak dospělí tak děti. Klidně je připravte večer předem, chutě se krásně prolnou a lasagne i lépe drží, pak už stačí jen vytáhnout z lednice a ohřát. A vy se můžete v klidu věnovat návštěvě.
Ingredience pro cca 6-8 porcí
- Rajčatová omáčka
- 2 plechovky krájených rajčat
- 480 g mletého masa (mix hovězí a vepřový)
- 1 větší červená cibule (možno použít i žlutou)
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 250 ml hovězího vývaru (možno použít masox)
- 3 lžíce olivového oleje
- bazalka, rozmarýn, sůl, pepř
- Bešamel
- 600 ml mléka
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- sůl, muškátový oříšek
- Lasagne (cca 16 kusů)
- cca 80 g strouhaného sýru (Eidam, Gouda,…)
Postup
Rajčatová omáčka
Cibuli a mrkev očistíme, nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji ve větší hluboké pánvi. Přidáme mleté maso a taktéž orestujeme. Poté přilijeme rajčata z plechovky, přidáme prolisovaný česnek, bylinky, koření. Vše promícháme a zalijeme vývarem.
Vaříme na mírném ohni cca 30 minut. Dle potřeby na závěr dolijeme vodou.
Bešamel
Na pánvi rozehřejeme máslo, zasypeme moukou a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku. Odstavíme z ohně a pomalu za stálého míchání (používám metličku) přilíváme mléko. Ochutíme muškátovým oříškem a solí. Znovu vrátíme na plotnu a chvíli za stálého míchání povaříme, dokud směs nezačne houstnout.
Lasagne
Spodek zapékací mísy vytřeme trochou bešamelu. Přidáme lasagne, vrstvu rajčatové omáčky a bešamel. Takto několikrát opakujeme a zakončíme bešamelem, který posypeme strouhaným sýrem.
Příklad vrstvení: bešamel-lasagne-rajčatová omáčka-bešamel-lasagne-rajčatová omáčka- bešamel-lasagne-rajčatová omáčka-bešamel-lasagne-rajčatová omáčka-bešamel-sýr
Pečeme při 180 °C cca 40 minut.
Tip
Abyste měli lasagne zaručeně měkké, můžete je před přípravou položit v jedné vrstvě do plechu a zalít vroucí vodou. Takto necháme namočené cca 3 minuty a poté zchladíme studenou vodou, abychom s nimi mohli dále pracovat.