Hlavní jídlo

Lasagne

Co připravit, když k vám má dorazit na víkendový oběd návštěva? Co takhle vyzkoušet právě lasagne. Na tradiční verzi s mletým masem, rajčatovou omáčkou a bešamelem si pochutná určitě každý a to jak dospělí tak děti. Klidně je připravte večer předem, chutě se krásně prolnou a lasagne i lépe drží, pak už stačí jen vytáhnout z lednice a ohřát. A vy se můžete v klidu věnovat návštěvě.

Ingredience pro cca 6-8 porcí

  • Rajčatová omáčka
    • 2 plechovky krájených rajčat
    • 480 g mletého masa (mix hovězí a vepřový)
    • 1 větší červená cibule (možno použít i žlutou)
    • 2 stroužky česneku
    • 1 mrkev
    • 250 ml hovězího vývaru (možno použít masox)
    • 3 lžíce olivového oleje
    • bazalka, rozmarýn, sůl, pepř
  • Bešamel
    • 600 ml mléka
    • 50 g másla
    • 50 g hladké mouky
    • sůl, muškátový oříšek
  • Lasagne (cca 16 kusů)
  • cca 80 g strouhaného sýru (Eidam, Gouda,…)

Postup

Rajčatová omáčka

Cibuli a mrkev očistíme, nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji ve větší hluboké pánvi. Přidáme mleté maso a taktéž orestujeme. Poté přilijeme rajčata z plechovky, přidáme prolisovaný česnek, bylinky, koření. Vše promícháme a zalijeme vývarem.

Vaříme na mírném ohni cca 30 minut. Dle potřeby na závěr dolijeme vodou.

Bešamel

Na pánvi rozehřejeme máslo, zasypeme moukou a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku. Odstavíme z ohně a pomalu za stálého míchání (používám metličku) přilíváme mléko. Ochutíme muškátovým oříškem a solí. Znovu vrátíme na plotnu a chvíli za stálého míchání povaříme, dokud směs nezačne houstnout.

Lasagne

Spodek zapékací mísy vytřeme trochou bešamelu. Přidáme lasagne, vrstvu rajčatové omáčky a bešamel. Takto několikrát opakujeme a zakončíme bešamelem, který posypeme strouhaným sýrem.

Příklad vrstvení: bešamel-lasagne-rajčatová omáčka-bešamel-lasagne-rajčatová omáčka- bešamel-lasagne-rajčatová omáčka-bešamel-lasagne-rajčatová omáčka-bešamel-sýr

Pečeme při 180 °C cca 40 minut.

Tip

Abyste měli lasagne zaručeně měkké, můžete je před přípravou položit v jedné vrstvě do plechu a zalít vroucí vodou. Takto necháme namočené cca 3 minuty a poté zchladíme studenou vodou, abychom s nimi mohli dále pracovat.

Lasaně-2

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..