Cukroví

Linecké cukroví

Linecké cukroví na vánočním stole prostě nesmí chybět. Ke slepování určitě použijte nějaký trochu kyselejší džem např. z černého či červeného rybízu, který se k lineckému náramně hodí. Jen si dávejte pozor, aby byl bez zrníček. S těmi nemám bohužel moc dobrou zkušenost, po delší době zrníčka v lineckém ztvrdnou a to na chuti moc nepřidá.

Hotové linecké pak můžete postříkat čokoládovou polevou popř. využít citrónovou polevu a nějaké to kupované cukrové zdobení (viz obrázek dole).

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 70 g cukr moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 140 g másla
  • 2 žloutky
  • 1-2 lžíce studené vody
  • rybízová marmeláda na slepení
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a přidáme na hrubé straně struhadla nastrouhané máslo a žloutky. Máslo v tomto případě používám přímo vytažené z lednice. Ručně zpracujeme. Ze začátku těsto připomíná spíše drobenku, postupně se pod rukama začíná spojovat.
  2. Vodu přidáme po lžících na konci a vytvoříme tak hladké těsto.
  3. Těsto vytažené z lednice necháme venku trochu povolit a vyválíme na pomoučeném vále.
  4. Vykrajujeme libovolné tvary a pečeme na pečícím papíře v troubě vyhřáté na 180 °C dorůžova.
  5. Druhý den linecké slepujeme marmeládou a posypeme moučkovým cukrem.

Tip

Linecké můžete také ozdobit citrónovou polevou a barevným cukrovým zdobením.

linecke-3

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..