Linecké cukroví
Linecké cukroví na vánočním stole prostě nesmí chybět. Ke slepování určitě použijte nějaký trochu kyselejší džem např. z černého či červeného rybízu, který se k lineckému náramně hodí. Jen si dávejte pozor, aby byl bez zrníček. S těmi nemám bohužel moc dobrou zkušenost, po delší době zrníčka v lineckém ztvrdnou a to na chuti moc nepřidá.
Hotové linecké pak můžete postříkat čokoládovou polevou popř. využít citrónovou polevu a nějaké to kupované cukrové zdobení (viz obrázek dole).
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 70 g cukr moučka
- 1 vanilkový cukr
- 140 g másla
- 2 žloutky
- 1-2 lžíce studené vody
- rybízová marmeláda na slepení
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a přidáme na hrubé straně struhadla nastrouhané máslo a žloutky. Máslo v tomto případě používám přímo vytažené z lednice. Ručně zpracujeme. Ze začátku těsto připomíná spíše drobenku, postupně se pod rukama začíná spojovat.
- Vodu přidáme po lžících na konci a vytvoříme tak hladké těsto.
- Těsto vytažené z lednice necháme venku trochu povolit a vyválíme na pomoučeném vále.
- Vykrajujeme libovolné tvary a pečeme na pečícím papíře v troubě vyhřáté na 180 °C dorůžova.
- Druhý den linecké slepujeme marmeládou a posypeme moučkovým cukrem.
Tip
Linecké můžete také ozdobit citrónovou polevou a barevným cukrovým zdobením.