Hlavní jídlo

Pečená kachna s bílým zelím a bramborovým knedlíkem

11.11. je den spojený se jménem Martin a jedním z nejznámějších jmenovců tohoto jména je právě sv. Martin. Kdo by neznal pranostiku: Svatý Martin přijíždí na bílém koni … , která pro mnoho z nás symbolizuje právě první sníh a s ním neoficiální začátek zimy. Tentokrát k nám do města však sníh zavítal zatím pouze den předem, a přestože hned roztál, i tak jsme z něho měli radost.

Víte také, že v tento den se otevírá svatomartinské víno? A co k němu podávat než tradiční svatomartinskou husu. Řada restaurací právě tuto dobrotu nabízela ve svém poledním menu.

I já měla v plánu připravit husí pečínku, nakonec jsem však zvolila poněkud menší a pro nás domů i ekonomičtější variantu, a to kachnu. Obě však mají něco společné a to poměrně delší dobu přípravy. Správná pečínka se totiž připravuje pomalu při nižší teplotě a pouze na konci, aby dostala svou krásnou zlatohnědou barvu, se teplota zvýší. Každopádně, i když pečení trvá déle, nemusíte se po většinu doby o pečínku vůbec starat. Nepodléváme, troubu ani pekáč neotvíráme, pouze hlídáme konečný čas.

K pečínce můžete podávat bílé či červené zelí a to jak v kysané tak hlávkové podobě, bramborový či houskový knedlík, domácí či kupovaný. Záleží jen a jen na vašich preferencích a časových možnostech.

Ingredience

Pečená kachna

  • 2 kg kachna bez drobů
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl

Dušené bílé zelí

  • 500 g bílého hlávkového zelí
  • 2 sklenice vody (dle potřeby i více)
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 cibule
  • 2-3 lžíce výpeku z kachny popř. kachního sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1-2 lžíce vinného octa
  • sůl
  • 1 menší jablko (nemusí být)

Bramborový knedlík

  • 500 g brambor
  • 100 g hrubé mouky
  • 150 g jemné krupice
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli

Postup

Pečená kachna

Kachnu omyjeme a osolíme zevnitř i zvenku. Posypeme drceným kmínem (drtím celý kmín v hmoždíři) a vložíme do pekáče. Přilijeme vodu, přikryjeme poklicí a dáme péct do trouby vyhřáté na 125 °C. Pečeme 3,5 hodiny bez podlévání a otevíráni trouby. Pokud máte kachnu větší, můžete nechat klidně i 4 hodiny. Nemusíte mít strach, že se připeče, během pečení kačena pustí dostatečné množství šťávy a tuku.

Po uplynutí doby pečení z pekáče slijeme do většího hrnku většinu vypečené šťávy a ponecháme jen trochu naspodu. Teplotu v troubě zvýšíme na 200 °C. Pečeme dalších cca 30 minut již bez poklice a během pečení kachnu poléváme výpekem.

Výpek z pekáče můžeme použít na přípravu zelí a na polívání hotového jídla. Zbytek tuku v hrnku dáme do lednice a používáme později na jakékoliv smažení či pečení. Někteří si kachní sádlo mažou i na chleba.

pecena-kachna-1

Dušené hlávkové zelí

Zelí nakrájíme na male kousky (čtverečky nebo nudličky), dáme do hrnce, přidáme sůl a kmín, zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou cca 15 minut.

Na výpeku (sádle) si zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, poté zasypeme hladkou moukou a krátce orestujeme. Vytvoříme si vlastně cibulovou jíšku.

Po 15 minutách vmícháme do zelí cibulovou jíšku, můžeme přidat oloupané a na kostičky nakrájené popř. nastrouhané jablko a ještě cca 5 minut podusíme. Pokud je potřeba, přilijeme trochu vody.

Na závěr vaření dochutíme octem a případně dosolíme dle chuti. Zelí musí být po uvaření měkké. Někdy se zelí může ještě dosladit cukrem, pokud máte sladší jablíčko, není vůbec potřeba.

Bramborový knedlík

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na struhadle najemno.

Dejte vařit vodu na knedlíky v dostatečném předstihu, ať nemáte zbytečné časové proluky.

Do brambor vmícháme vajíčko, osolíme, přisypeme krupici a postupně přisypáváme hrubou mouku. Množství mouky se však může vlivem odlišnosti použitých surovin (brambory, mouka) trochu lišit, přisypávejte proto postupně. Správné těsto by mělo jít dobře v rukách vyválet a přitom se na ně nelepit. Vyválejte válečky knedlíků dle velikosti hrnce, v kterém budete vařit. Pracujte rychle, zbytečně dlouho těsto nezpracovávejte a hotové knedlíky vkládejte rovnou do vařící vody.

Z uvedeného množství jsem vytvořila 3 menší knedlíky a vařila v osolené vodě cca 12 minut. Doba varu záleží na velikosti knedlíků, případně ji prodlužte až na 20 minut. Pokud si nejste jistí, jeden knedlík vytáhněte a nakrojte. Pokud je vevnitř uvařený, máte hotovo. Knedlík po uvaření krátce propláchneme studenou vodou a máme hotovo.

2 komentáře

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..