Chuťovky,  Hlavní jídlo

Cibulový koláč se slaninou

Tímto cibulovým koláčem se zavděčíte každé návštěvě. Není zas tak složitý, i když je příprava trochu delší, díky nutnosti odležení těsta. Pokud budete postupovat přesně podle návodu a těsto nebudete zbytečně dlouho v rukách a teple zpracovávat, určitě se výsledek zadaří a vy si ho zamilujete. Nejvíc mi chutná teplý, ale klidně podávejte i za studena.

Náplň můžete samozřejmě jakkoliv obměňovat. Přidejte třeba žampiony, papriku či rajčata, …

Ingredience

  • Těsto
    • 250 g hladké mouky
    • 125 g másla
    • 1 vejce
    • 1-2 lžíce vody
    • špetka soli
  • Náplň
    • 1 červená cibule
    • 1 žlutá cibule
    • 1 smetana ke šlehání
    • 3 vejce
    • 100 g anglické slaniny
    • 80 g sýru Eidam
    • trocha oleje na orestování
    • sůl, pepř

Postup

  1. Prosejeme mouku, nastrouháme do ní na hrubé části struhadla máslo (přímo vytažené z lednice), poté přidáme vejce a prsty zpracujeme těsto. Vodu přidáváme postupně podle nutnosti. Postupujeme rychle a těsto příliš nehněteme. Hotové těsto nemusí být zcela hladké. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme aspoň na hodinu do lednice odpočinout (klidně přes noc).
  2. Těsto vyválíme na pomoučeném vále, přeneseme do formy o průměru cca 28 cm a propícháme jeho povrch vidličkou. Strčíme zpátky do lednice a mezitím si připravíme náplň.
  3. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a orestujeme na troše oleje. Můžeme přidat i půl dávky slaniny a taktéž ji orestovat. Necháme vychladnout.
  4. Vejce rozšleháme, smícháme se smetanou, nastrouhaným sýrem, slaninou, opepříme a osolíme.
  5. Vyndáme těsto z lednice, nalijeme na něj vaječno-smetanovou směs (bod 4.) a rovnoměrně rozvrstvíme orestovanou cibuli (bod 3.).
  6. Pečeme při 200 °C cca 35 minut.

cibulovy-kolac-se-slaninou-6

cibulovy-kolac-se-slaninou-5

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..