Mátová Panna cotta s lesním ovocem
Pokud chcete vytvořit vynikající a hlavně jednoduchý letní dezert, určitě sáhněte po receptu na italskou Panna cottu.
Co to ta Panna cotta vůbec je? Jedná se o vařenou smetanu s cukrem a případně i dalšími ochucujícími ingrediencemi, která díky přidání želatiny ztuhne a vznikne tak lehký dezert, který je možno podávat s téměř jakýmkoliv přelivem. Já mám samozřejmě nejraději ten ovocný.
Ingredience pro 4 kousky
- 1 smetana ke šlehání (200g)
- 1 smetana na vaření (200 g)
- 2 zarovnané lžičky sypké želatiny + 2 lžíce vody
- 3 velké listy máty (pro výraznou chuť i více)
- 2 lžíce cukr krupice
- přeliv
- 150 g lesního ovoce (např. borůvky, maliny, jahody, …)
- cukr krupice dle chuti
- 1 lžička citrónové šťávy
Postup
- Smetanu svaříme s cukrem a lístky máty, odstavíme a necháme být. Smícháme si ve skleničce želatinu s vodou a necháme 10 minut nabobtnat. Poté ze smetany odstraníme mátu, přidáme nabobtnanou želatinu (vytvoří vám hroudu, tak se nelekněte) a vše zahřejeme, až se želatina rozpustí. Stačí opravdu jen zahřát, již nevaříme.
- Vzniklou směs nalijeme do formiček a necháme vychladit. Pro urychlení můžete použít vodní lázeň. Poté dáme do lednice a necháme několik hodin ztuhnout. Ztuhnutí vyžaduje opravdu několik hodin a klidně můžete nechat v lednici tuhnout přes noc.
- Na přeliv z lesního ovoce si v hrnci či pánvi svaříme lesní ovoce s citrónovou šťávou a cukrem. Pokud je směs příliš hustá, přidejte lžíci vody. Můžete použít jak čerstvé tak mražené ovoce. Já využila kombinaci obojího. Na závěr doporučuji přeliv ochutnat a cukr doplnit dle vlastní chuti.
- Vychlazený přeliv nalijte na ztuhlý dezert, ozdobte kousky ovoce a lístkem máty.
Tip
Pokud nemáte vhodné formičky, můžete dezert připravit i ve skleničkách popř. použít menší kávové hrníčky, které promažete trochou oleje, aby se dal dezert poté vyklopit. Při vyklápění z hrníčků si klidně pomozte nožem, kterým objedete okraje dezertu.
Jeden komentář
Pingback: