Mezi hrnci

Z lásky k jídlu, rodině, přátelům a mým čtenářům …
 Menu
  • Domů
  • Recepty
  • Food akce
  • Pro děti
  • DIY
  • O mně a blogu
  • Kontakt
  • Odběr novinek

Mátová Panna cotta s lesním ovocem

Mezi hrnci Srpen 17, 2016 1 Komentář

Mátová panna cota s lesním ovocem-1

Pokud chcete vytvořit vynikající a hlavně jednoduchý letní dezert, určitě sáhněte po receptu na italskou Panna cottu.

Co to ta Panna cotta vůbec je? Jedná se o vařenou smetanu s cukrem a případně i dalšími ochucujícími ingrediencemi, která díky přidání želatiny ztuhne a vznikne tak lehký dezert, který je možno podávat s téměř jakýmkoliv přelivem. Já mám samozřejmě nejraději ten ovocný.

Ingredience pro 4 kousky

  • 1 smetana ke šlehání (200g)
  • 1 smetana na vaření (200 g)
  • 2 zarovnané lžičky sypké želatiny + 2 lžíce vody
  • 3 velké listy máty (pro výraznou chuť i více)
  • 2 lžíce cukr krupice
  • přeliv
    • 150 g lesního ovoce (např. borůvky, maliny, jahody, …)
    • cukr krupice dle chuti
    • 1 lžička citrónové šťávy

Postup

Smetanu svaříme s cukrem a lístky máty, odstavíme a necháme být. Smícháme si ve skleničce želatinu s vodou a necháme 10 minut nabobtnat. Poté ze smetany odstraníme mátu, přidáme nabobtnanou želatinu (vytvoří vám hroudu, tak se nelekněte) a vše zahřejeme, až se želatina rozpustí. Stačí opravdu jen zahřát, již nevaříme.

Vzniklou směs nalijeme do formiček a necháme vychladit. Pro urychlení můžete použít vodní lázeň. Poté dáme do lednice a necháme několik hodin ztuhnout. Ztuhnutí vyžaduje opravdu několik hodin a klidně můžete nechat v lednici tuhnout přes noc.

Na přeliv z lesního ovoce si v hrnci či pánvi svaříme lesní ovoce s citrónovou šťávou a cukrem. Pokud je směs příliš hustá, přidejte lžíci vody. Můžete použít jak čerstvé tak mražené ovoce. Já využila kombinaci obojího. Na závěr doporučuji přeliv ochutnat a cukr doplnit dle vlastní chuti.

Vychlazený přeliv nalijte na ztuhlý dezert, ozdobte kousky ovoce a lístkem máty.

Tip

Pokud nemáte vhodné formičky, můžete dezert připravit i ve skleničkách popř. použít menší kávové hrníčky, které promažete trochou oleje, aby se dal dezert poté vyklopit. Při vyklápění z hrníčků si klidně pomozte nožem, kterým objedete okraje dezertu.

Mátová panna cota s lesním ovocem-3

Mátová panna cota s lesním ovocem-2

 

 

Štítky: jednoduché, sladké
Předchozí
Další

Související příspěvky

  • Citrónový koláč

    Citrónový koláč s borůvkami

    7.8.2017
  • 20180624_201113 (2)

    Rybízový tvarohový koláč

    2.7.2017
  • Velikonoční beránek-3

    Velikonoční beránek

    9.4.2017

1 Komentář

  1. Pingback: Vanilková panna cotta s jahodovou omáčkou · Mezi hrnci

Napiš komentář

Zrušit odpověď na komentář

Vyhledat recept

WordPress maintenance plugin

Kategorie

  • Chuťovky
  • Cukroví
  • Dezerty
  • DIY-Tvoření
  • Food akce
  • Hlavní jídlo
  • Nápoje
  • Pečivo
  • Polévky
  • Pomazánky
  • Pro děti
  • Saláty
  • Úvodní články

Štítky

banán batáty bezmasé brambory chřest cuketa cukroví dort dýně dětské fenykl food akce hovězí jablka jahody kachní koláč kopr kuřecí kynuté losos maso mrkev pečivo polévka pomazánka rajčata ricotta ryba rychlé salát sladké slané smoothie sušenky tvaroh těstoviny vegetariánské Velikonoce vepřové Vánoce zelenina zmrzlina zázvor špenát

Archiv

  • ▼2019 (1)
    • ►Duben (1)
  • ►2018 (2)
    • ►Červen (1)
    • ►Květen (1)
  • ►2017 (28)
    • ►Listopad (1)
    • ►Říjen (1)
    • ►Srpen (1)
    • ►Červenec (4)
    • ►Červen (2)
    • ►Květen (5)
    • ►Duben (2)
    • ►Březen (7)
    • ►Únor (3)
    • ►Leden (2)
  • ►2016 (89)
    • ►Prosinec (4)
    • ►Listopad (5)
    • ►Říjen (6)
    • ►Září (4)
    • ►Srpen (7)
    • ►Červenec (3)
    • ►Červen (10)
    • ►Květen (18)
    • ►Duben (9)
    • ►Březen (9)
    • ►Únor (6)
    • ►Leden (8)
  • ►2015 (17)
    • ►Prosinec (7)
    • ►Listopad (10)
Load More...
Follow on Instagram

Přispěla jsem svými recepty:

Goji kuchařka
myTaste.cz
Copyright by Mezi hrnci 2016. All rights reserved. Theme by ThemesPie | Proudly Powered by WordPress