Hlavní jídlo

Fazolky na smetaně

Jsou jídla, která mám neodmyslitelně spojená právě s létem a jedním z nich jsou i fazolky na smetaně. Žluté lusky máme každé léto ze zahrádky babiččiny kamarádky a já se na ně vždycky moc těším. Je pravda, že většinou se ke mně fazolky dostanou až jako hotové jídlo připravené na Moravě mou maminkou. No tentokrát mi fazolky dovezla až do Čech a tak jsem se vrhla do vaření tohoto pokrmu zase já.

Ingredience

  • 350 g fazolek
  • 1 cibule
  • cca 300 ml vody
  • 1 smetana ke šlehání
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce kopru
  • pepř, sůl
  • 1/4 kostky masoxu (nemusí být)

Postup

  1. Fazolky opláchneme, špičaté konce odkrojíme a zbylou část nakrájíme na cca 2 cm kousky.
  2. V hrnci si na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, poté zaprášíme moukou a zamícháme.
  3. Přisypeme kousky fazolek a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme mírným varem 10 minut. Můžete přidat trochu masoxu, popř. jen lehce osolte a opepřete. Ze začátku jsem použila pokličku, ke konci jsem ji oddělala.
  4. Na závěr přidáme nasekaný kopr, obě smetany, krátce povaříme a případně dosolíme. Pokud se vám zdá omáčka příliš řídká, zahustěte jíškou a ještě povařte, pokud naopak hustá, přilijte vodu.
  5. Podávejte s vařenými brambory a vejcem.

Fazolky na smetaně-2

Fazolky na smetaně-3

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..