Dezerty

Tvarohový koláč s angreštem

Na mnohých zahrádkách právě vrcholí sběr angreštu. Já ten svůj dostala přímo natrhaný od mojí babičky. Angrešt roste na keříku či menším stromku, má úžasnou sladkokyselou chuť a může být různě zbarvený dle odrůdy od zelené, žluté až popř. červenou, kterou jsem dostala i já. Můžete ho ujídat jen tak, připravit z něj vynikající džem nebo právě tento svěží letní ovocný koláč.

Mimochodem už jste někdy slyšeli o Jostě? Je to kříženec mezi angreštem a černým rybízem a např. sirup z ní je neuvěřitelně chutný.

Ingredience

  • 250 g polohrubé mouky
  • 160 g cukr krupice
  • 1 polotučný tvaroh ve vaničce
  • 100 ml oleje
  • 4 lžíce mléka
  • 3 vejce
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • trocha citrónové kůry (nemusí být)
  • 350 g angreštu

Postup

  1. Angrešt omyjeme, zbavíme stopek a necháme osušit.
  2. Mezitím si promícháme tvaroh s cukrem, citrónovou kůrou a vejci. Poté přilijeme mléko, olej a přisypeme mouku smíchanou s kypřícím práškem. Vše smícháme do hladkého těsta. Nelekněte se, těsto je hutnější.
  3. Těsto “vlijeme” do vymazané a vysypané formy popř. remosky s pečícím papírem. Rozetřeme a poklademe ho kuličkami angreštu, některé kuličky můžeme i více zatlačit do těsta. Pokud chcete, aby vám nějaký ten angrešt zůstal na vrchu koláče, můžete ho trochu obalit v polohrubé mouce.
  4. Pečeme v troubě na 180 °C dle velikosti plechu. Po 20 minutách raději kontrolujeme pomocí špejle. Pokud se po zapíchnutí špejle na ni těsto nenalepí, koláč je hotový. Můžete péct i v remosce cca 45 minut.

Tvarohový koláč s angreštem-2

5 komentáře

  • Božena

    Udělala jsem zdravější variantu a místo polohrubé mouky, jsem dala špaldovou namíchanou s rýžovou, misto cukru med. Prášek do pečiva jsem dala celý a přidala i trochu sody. Tu ale příště rozpustím ve lžíčce rumu, jak se má.
    Koláč je krásně nadýchaný. Děkuji za recept. ?
    A pekla jsem 30 minut.

    • mia

      Úplne luxusný všetkým doma chutí, prdopeč som dala celý a inak komplet podľa receptu, vrátane cca 50ml mlieka, ktorý je v ingredienciach uvedený ale v Postupe vypadol 😊 ďakujem za recept, ktorý určite zopakujeme!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..