Dezerty

Rybízový koláč s drobenkou

Po menší přestávce je tu nový recept na jednoduchou sladkou dobrotu. Červenec trávíme se synem u rodiny na Moravě a tak máme neustálý přísun domácího ovoce a zeleniny. Jedinou nevýhodou je omezené internetové připojení, ale i tak se můžete těšit na další letní recepty.

Rybíz je surovina, která roste snad na každé zahrádce. Červený, černý nebo bílý, každý chuťově jiný, ale samozřejmě moc dobrý. Překvapilo mě, že si červený rybíz oblíbil i náš malý, přestože je přeci jen kyselejší, vůbec mu to nebrání v tom, utrhnout si šťavnaté červené bobulky přímo z keříku. Můžete z něj stejně jako já připravit zásobu džemů na vánoční linecké, rybízovou limonádu, zamrazit či upéct typický rybízový koláč. U nás tentokrát i s drobenkou. Pokud máte nějaký dobrý tip jak rybíz ještě zpracovat, sem s ním.

Ingredience

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 3 vejce
  • 6 lžic mléka
  • 8 lžic oleje
  • 300 g rybízu
  • Drobenka
    • 50 g hrubé mouky
    • 30 g cukr moučka
    • 30 g másla

Postup

  1. Nejprve si vytvoříme drobenku. Pomocí prstů smícháme mouku, cukr a máslo tak, až se nám začne vše trochu drobit. Drobenka je hotová a můžeme ji odložit stranou.
  2. Mouku promícháme s kypřícím práškem a poté přidáme cukry, mléko, olej a vejce. Vytvoříme hladké tekuté těsto, které nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Já použila kulatou formu o průměru 28 cm. Těsto se naštěstí vešlo a nepřeteklo, přesto klidně použíjte o něco větší formu.
  3. Těsto poklademe omytými kuličkami rybízu a vše na závěr posypeme drobenkou. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 20-25 minut.

Tip

Pokud chcete, aby vám ovoce zůstalo na povrchu a nepropadlo těstem dolů, obalte ho při přípravě v polohrubé mouce.

IMG_9785

IMG_9803

4 komentáře

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..