Dezerty,  Hlavní jídlo

Tvarohové špaldové knedlíky s jahodovo-rebarborovým přelivem

Tvarohové špaldové knedlíky s jahodovo-rebarborovým přelivem-1

Po týdenní pauze, kterou jsme se synem strávili u rodiny na Moravě, mám pro vás další recept. Jak jinak než s jahodami, jejichž sezóna je právě tu a které jsem si přivezla z Moravy. A jelikož začaly samosběry, určitě se také na nějaký s malým vypravíme, přeci jen jahod není nikdy dost a už teď se těším na jahodovou zmrzlinu či koláč.

Jednou z možností, jak využít jahody jsou právě tvarohové knedlíky, u nás v rodině velmi oblíbené. Jsou jednoduché na přípravu a ideální do mrazáku, kdy pak už stačí pouze vytáhnout, hodit do vroucí vody a během chvilky máte oběd připravený. Tentokrát jsem připravila neplněnou a trochu zdravější verzi této klasiky s přidáním špaldové mouky.

V blízké době  se můžete těšit na plněné tvarohové knedlíky dle rodinného receptu!

Ingredience pro 30 malých knedlíčků

těsto

  • 1 polotučný tvaroh (použila jsem ve vaničce)
  • 200 g špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 1,5 lžíce rozpuštěného másla
  • špetka soli

přeliv

  • 50 g rebarbory
  • 150 g jahod
  • cca 70 ml vody
  • 2-3 lžíce třtinového cukru

dozdobení

  • kousky jahod
  • zakysaná smetana/jogurt
  • nastrouhaný perník (nemusí být)

Postup

Nejprve si připravíme těsto. Smícháme tvaroh, rozpuštěné a zchladlé máslo (pokud by bylo moc teplé, srazilo by se nám vejce) a vejce. Vše promícháme a poté postupně vmícháváme mouku se špetkou soli. Těsto zpracujeme do bochánku a necháme chvíli odpočívat.

Mezitím si připravíme přeliv. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na cca 0,5 cm plátky. Jahody nakrájíme na čtvrtiny. Přeliv připravuji v menší pánvi, můžete však využít i menší hrnec. Rebarboru dáme do pánve, zalijeme vodou, přivedeme k varu a necháme pod pokličkou 3 minuty mírně vařit, poté přisypeme cukr a kousky jahod a vaříme další cca 2 minuty. Směs přendáme do vhodné nádoby a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přeliv je hotový, a pokud máte rádi více sladký, klidně si přidejte víc cukru (aby vám ale nekřupal mezi zuby, je nutné směs prohřát, aby se rozpustil popř. cukr rozpustit v troše horké vody).

Z těsta tvarujeme drobné kuličky. Z uvedeného množství mi vyšlo 30 kuliček. Těsto se v rukou může trochu lepit, posypte si je tedy vždy moukou (klidně několikrát). Pokud se lepí až moc a nejde vám s ním dobře pracovat (přeci jen i tvarohy se mohou trochu lišit), klidně trochu mouky do těsta přidejte.

Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme kuličky a vaříme mírným varem, dokud nám nevyplavou na povrch (já měla do 5 minut uvařeno).

Kuličky dáme na talíř, přelijeme přelivem, přidáme kousky nakrájených jahod, kopeček zakysané smetany popř. jogurtu (pro menší děti) a pokud si chcete opravdu smlsnout, můžete posypat nastrouhaným perníkem. Já využila obyčejný perník, který se dává dětem na Mikuláše. 🙂

Tvarohové špaldové knedlíky s jahodovo-rebarborovým přelivem-2

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..