Dezerty

Malinový dort se sněhovými pusinkami a čokoládovými srdci

Malinový dort-1

Dnes máme 1. května a jak jinak přivítat tento měsíc lásky než sladkou srdíčkovou dobrotou. Tento dort jsem pekla na oslavu narozenin mých dvou sestřiček, a jelikož jedna z nich vždy na Vánoce ujíždí na sněhových pusinkách, rozhodla jsem se je zakomponovat i sem. Maliny a tvarohový krém pak dodávají tomuto dortu lehkost a příjemnou ovocnou chuť.

A protože je dnes venku hezky, rozhodně vás nemíním unavovat dlouhými pasážemi, přeju tedy krásnou květnovou neděli a jak praví tradice, nezapomeňte dneska na polibek pod rozkvetlým stromem. ♥

Ingredience

  • Korpus
    • 100 g čokolády
    • 160 g másla
    • 200 g cukru krupice
    • 180 g polohrubé mouky
    • 7 vajec
    • 4 lžíce mléka
    • 2 lžíce kakaa
    • 1/2 prášku do pečiva
  • Krém
    • 1 tvaroh
    • 250 ml mléka
    • 1 pudink
    • 3 lžíce cukru krupice
    • 1 smetana ke šlehání
    • 1 ztužovač šlehačky
    • 50 g másla
    • 2 lžíce cukr moučka
    • 250 g mražené maliny
  • Malinový džem
  • Pusinky
    • 1 bílek
    • 70 g cukr krupice
    • červené potravinářské barvivo
    • cukrové zdobení
  • Na ozdobu
    • 30 g čokolády na vaření
    • 150 g malin

Postup

Korpus

Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky a šleháme do pěny. Následně přidáme mléko, kakao, rozpuštěnou čokoládu (nesmí být příliš horká, aby se žloutky nesrazily), mouku smíchanou s kypřícím práškem a vše promícháme. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Dno dortové formy o průměru 26 cm si vyložíme pečícím papírem, boky formy necháme bez papíru a bez vymazání. Nalijeme těsto do formy a pečeme při 180 °C cca 45 minut. Upečenost těsta odzkoušíme špejlí.

Krém

Zmražené maliny necháme na sítu rozmrazit a odkapat. Z mléka a cukru krupice si připravíme hustý puding. Hotový puding přikryjeme potravinářskou fólií tak, aby fólie přímo ležela na jeho povrchu. Necháme vychladnout. Fólie nám zajisti to, že se nevytvoří škraloup, který by pak v krému dělal hrudky.

Poté, co puding zchladne, vyšleháme smetanu ke šlehání se ztužovačem. Tvaroh vyšleháme s pudinkem, změklým máslem a cukrem moučkou. Nakonec opatrně zašleháme hotovou šlehačku. Krém můžete dle chuti i dosladit.

Pusinky

Na dort stačí pusinky z 1 bílku. Já dělám rovnou dvojí várku, pusinek není nikdy dost.

Bílek šleháme a postupně do něj přidáváme a zašleháváme cukr. Správně ušlehaný sníh poznáte podle toho, že když převrátíte nádobu, ve které sníh šleháte, sníh zůstane na svém místě (neteče). Ke konci můžeme přidat trochu potravinářského barviva. Na plech pomocí zdobící tubičky tvarujeme pusinky a posypeme je cukrovím zdobením.

Pusinky pečeme 15 minut při 140 °C, poté teplotu snížíme na 80 °C a dalších 45 minut sušíme.

Čokoládová srdíčka

Čokoládu si rozpustíme nejlépe ve vodní lázni a pomocí lžičky “kreslíme” na pečící papír srdíčka. Pečící papír s čokoládovými srdíčky dáme do lednice ztuhnout a pak už jen stačí srdíčka opatrně sloupnout.

Dokončeni

Vychladlý korpus 2x rozřízneme. Jednotlivé pláty promažeme malinovým džemem, navrstvíme krém (celkem 3x-dvakrát vnitřek a jednou povrch) a obě vrstvy krému uvnitř dortu posypeme rozmraženými malinami. Nakonec na krém na povrchu dortu dáme čerstvé maliny, čokoládová srdíčka a sněhové pusinky. Boky dortu jsem nezdobila, tento dort je na způsob tzv. naked cake a krásně tak vynikl jeho obsah. Dort dáme vychladit do lednice.

Malinový dort 2-1

4 komentáře

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..