Mezi hrnci

Z lásky k jídlu, rodině, přátelům a mým čtenářům …
 Menu
  • Domů
  • Recepty
  • Food akce
  • Pro děti
  • DIY
  • O mně a blogu
  • Kontakt
  • Odběr novinek

Jahodové palačinky s chřestovou pěnou

Mezi hrnci Květen 10, 2016 Komentář

Palačinky s jahodami a chřestovou pěnou-1

Pokračujeme v chřestové mánii. Dnes jsem si pro vás připravila tuto sladkou pochoutku, tentokrát se zeleným chřestem. Zelený chřest na rozdíl od toho bílého nemusíte celý loupat, stačí oloupat pouze spodní třetinu. Při vaření se špičky nechávají vařit pouze v páře a tak jsou pak krásně křupavé, ideální třeba i do salátu.

Jediné co mě mrzí je, že zatím ještě nezačala sezóna jahod a jahody koupené v obchodě jsou popravdě víc na okrasu než na jídlo. A tak musím používat ty z mrazáku. Tentokrát došly i ty domácí, tak jsem koupila v supermarketu a musím říct, že opravdu příjemně překvapily. Pokud tedy hledáte dobré mražené jahody, doporučuji ty z Lidlu, jsou moc pěkné a navíc dobře chutnají. Každopádně se nám sezóna pomalu blíží. 🙂

Ingredience

  • Palačinky cca 8 kusů (dle velikosti)
    • 150 g hladké mouky
    • 250 ml mléka
    • 2 vejce
    • špetka soli
  • jahodový džem
  • chřestová “pěna”
    • 150 g zeleného chřestu
    • 1/2 kelímku zakysané smetany
    • 1 lžička cukr moučka (nemusí být)
  • jahodový přeliv
    • 150 g rozmražených jahod
    • 2 lžíce jahodového džemu
    • trocha mleté skořice
  • zbytek zakysané smetany a lístky máty na dozdobení

Postup

Nejprve si připravíme těsto na palačinky. Všechny ingredience na palačinky smícháme dohromady a nejlépe metličkou umícháme dohladka. Necháme těsto cca půl hodiny odpočinout a poté na troše oleje na pánvi smažíme palačinky.

Mezitím, co nám těsto odpočívá, připravíme si chřestovou pěnu. Zelený chřest omyjeme a jeho spodní 1/3 oloupeme a cca 0,5 cm konce odřízneme. Chřestové hlavičky odřízneme (použijeme je na jedlou dekoraci na talíř) a svážeme provázkem. Zbytek chřestu nakrájíme na špalíčky. Vše dáme do mírně osolené vroucí vody a vaříme cca 6 minut. Svázané chřestové hlavičky vaříme tak, že se jejich konce vaří prakticky jen v páře, tím si udrží svou křupavost. Ideálně použijte vyšší hrnec než na obrázku, já bohužel neměla po ruce. Ihned po uvaření chřest zchladíme studenou vodou. Chřestové hlavičky můžeme ještě zkrátit (ponecháme bokem) a odřezky společně s chřestovými špalíčky smícháme se zakysanou smetanou a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.

chřest-1

Na jahodový přeliv jsem použila mražené jahody, které jsem nechala rozmrazit. Stačí rozmrazit tak, aby se dali krájet. Šťávu, kterou pustí, nevylévejte, použije se také. Jahody nakrájejte na menší kousky a společně se šťávou, vodou, džemem a trochou skořice je svařte v hrnci.

Hotové palačinky naplňte jahodovým džemem a podávejte s chřestovou pěnou, chřestovými špičkami, jahodovým přelivem, trochou zakysané smetany a lístky máty.

Palačinky s jahodami a chřestovou pěnou 2-1

Štítky: chřest, jahody, sladké
Předchozí
Další

Související příspěvky

  • Citrónový koláč

    Citrónový koláč s borůvkami

    7.8.2017
  • 20180624_201113 (2)

    Rybízový tvarohový koláč

    2.7.2017
  • Velikonoční beránek-3

    Velikonoční beránek

    9.4.2017

Napiš komentář

Zrušit odpověď na komentář

Vyhledat recept

WordPress maintenance plugin

Kategorie

  • Chuťovky
  • Cukroví
  • Dezerty
  • DIY-Tvoření
  • Food akce
  • Hlavní jídlo
  • Nápoje
  • Pečivo
  • Polévky
  • Pomazánky
  • Pro děti
  • Saláty
  • Úvodní články

Štítky

banán batáty bezmasé brambory chřest cuketa cukroví dort dýně dětské fenykl food akce hovězí jablka jahody kachní koláč kopr kuřecí kynuté losos maso mrkev pečivo polévka pomazánka rajčata ricotta ryba rychlé salát sladké slané smoothie sušenky tvaroh těstoviny vegetariánské Velikonoce vepřové Vánoce zelenina zmrzlina zázvor špenát

Archiv

  • ▼2019 (1)
    • ►Duben (1)
  • ►2018 (2)
    • ►Červen (1)
    • ►Květen (1)
  • ►2017 (28)
    • ►Listopad (1)
    • ►Říjen (1)
    • ►Srpen (1)
    • ►Červenec (4)
    • ►Červen (2)
    • ►Květen (5)
    • ►Duben (2)
    • ►Březen (7)
    • ►Únor (3)
    • ►Leden (2)
  • ►2016 (89)
    • ►Prosinec (4)
    • ►Listopad (5)
    • ►Říjen (6)
    • ►Září (4)
    • ►Srpen (7)
    • ►Červenec (3)
    • ►Červen (10)
    • ►Květen (18)
    • ►Duben (9)
    • ►Březen (9)
    • ►Únor (6)
    • ►Leden (8)
  • ►2015 (17)
    • ►Prosinec (7)
    • ►Listopad (10)
Load More...
Follow on Instagram

Přispěla jsem svými recepty:

Goji kuchařka
myTaste.cz
Copyright by Mezi hrnci 2016. All rights reserved. Theme by ThemesPie | Proudly Powered by WordPress