Dezerty

Banánový moučník s karamelovým salkem

Banánový moučník-1

Tento úžasně chutný dezert jsem připravovala již před nějakou dobou do práce pro svého manžela, když se na delší dobu loučil s kolegy. Odnášel si celý plech a domu ho nesl prázdný. Všem moc chutnalo i těm, kteří sladké příliš nemusí. Pokud neznáte, určitě ho vyzkoušejte.

V receptu jsem použila již hotové karamelové salko, které už není problém v obchodě sehnat. Můžete však využít i druhou variantu, koupit obyčejné Salko a nechat cca 2 hodiny vařit ve vodní lázni.

Ingredience

  • Korpus
    • 200 g polohrubé mouky
    • 100 g hladké mouky
    • 200 g cukr krupice
    • 250 ml mléka
    • 150 ml oleje
    • 1 vejce
    • 1 kypřící prášek do pečiva
    • 2 vrchovaté lžíce kakaa
  • Krém
    • 1 karamelové salko
    • 1 máslo (250 g)
    • 1 pudink (vanilkový, karamelový)
    • 400 ml mléka
    • 3 lžíce cukru krupice
  • 3-4 banány
  • Na dozdobení
    • 3 šlehačky
    • 2 ztužovače
    • 1 lžička cukr moučka
    • 40 g strouhané čokolády

Postup

Nejprve si připravíme korpus. Mléko, vejce, olej smícháme dohromady a přidáme cukr, kakao a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný vyšší plech. Pečeme při 180 °C cca 25 minut. Upečenost korpusu testujte zapíchnutím špejle, každá trouba peče trochu jinak. Korpus necháme vychladnout.

Na krém si nejprve uvaříme puding z mléka, cukru a sáčku pudingu. Mléka se dává opravdu jen 400 ml, chceme totiž puding trochu hustší. Necháme zchládnout přikrytý potravinářskou fólií (nemusí být úplně studený). Hlavně si pohlídejte, abyste folii položili opravdu na jeho povrch, zabrání vám vytvoření škraloupu, který by pak v krému dělal cucky. Poté puding vyšleháme se změklým máslem a nakonec vmícháme karamelové salko.

Korpus v plechu potřeme vrstvou krému a na něj v jedné vrstvě položíme nakrájená kolečka banánu. Pak už stačí na banánovou vrstvu rozetřít vyšlehanou šlehačku se ztužovačem, cukrem a posypat strouhanou hořkou čokoládou.

3 komentáře

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..