Dezerty

Švestkový kakaový moučník

Švestkový kakaový moučník 1

Sladké je můj velký hřích a málokdy se u nás o víkendu stane, že nemáme nějakou tu “homemade” dobrotu. Tentokrát nám kromě našeho kamaráda z Německa dělal společnost i tento tmavý moučník. Vynikající nejen k odpolední kávě, ale kluci si ho dávali i jako sladkou tečku ke snídani. Sušené švestky, kakao, čokoláda a perníkové koření je kombinace, která k sobě úžasně pasuje.

Sušené ovoce mám moc ráda, zvlášť v době, kdy ještě není sezóna a švestky či např. meruňky byste na pultech obchodů našli jen ve formě kompotu. V tu chvíli sáhnu raději po sušené variantě. Buď je konzumuji přímo, nebo je používám při pečení moučníků a sušenek. Letos jsem si taky oblíbila sušený ananas, ale v neslazené podobě, ta se totiž se svou slazenou variantou nedá chuťově vůbec srovnat.

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 220 g cukr krupice
  • 220 ml mléka
  • 150 ml oleje
  • 1 vejce
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa
  • 1 zarovnaná lžička perníkového koření
  • 100 g sušených švestek + 2-3 lžíce rumu
  • povidla
  • čokoládová poleva: 1 tabulková čokoláda na vaření + 1 vrchovatá lžíce másla + 1 lžíce vody
  • plátky mandlí na ozdobu (popř. kokos, ořechy,…)

Postup

Švestky zalijeme rumem a necháme namáčet klidně několik hodin (pokud nestíháte, tak aspoň půl hodinky).

Mouku smícháme s kypřícím práškem, kořením a kakaem. Přidáme cukr, olej, mléko, vejce a vše pořádně promícháme. Do tekuté směsi vmícháme švestky namočené v rumu.

Směs nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy (průměr 26 cm) a pečeme při 180 °C cca 30 minut (upečenost ověřte špejlí).

Vychladlý moučník jednou prořízneme a promažeme povidly. Povrch polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme plátky mandlí. Obvykle používám na čokoládovou polevu 100% tuk, tentokrát jsem ho bohužel neměla, tak jsem si vystačila s máslem.

Švestkový kakaový moučník 2-1

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..