Dezerty

Batátová bábovka

Batátová bábovkaTentokrát jsem si pro vás připravila batáty ve vyloženě sladkém receptu. Bábovek je nespočet druhů od těch třených, kynutých, ořechových, citronových až po mrkvové či bramborové. Proč tedy nezkusit třeba batátovou. Výhoda je ta, že batáty jsou samy o sobě sladké, takže pak můžete do těsta přidat méně cukru, než byste použili do klasické bábovky. Pro děti ideální.

Sladkost jednotlivých druhů batátů se však může lišit. Já použila batáty se žlutou dření, byly méně sladké. Pokud tedy máte sladší verze, můžete cukru trochu ubrat, ale i když ponecháte, nic se nestane a určitě si pochutnáte.

Pokud si chcete o batátech přečíst více, podívejte se na Plněné batáty

Ingredience

  • 200 g uvařených najemno nastrouhaných batátů
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g cukr moučka
  • 2 vejce
  • 70 g másla
  • 120 ml mléka
  • 3/4 prášku do pečiva
  • 50 g rozinek + 2 lžíce rumu

Postup

Rozinky polijeme rumem a necháme aspoň 2 hodiny louhovat. Batáty uvaříme i se slupkou doměkka, necháme vychladnout, slupku odstraníme a batáty nastrouháme na jemné straně struhadla.

Cukr a změklé máslo utřeme dohladka a postupně přidáváme žloutky a mléko, vše pořádně promícháme. Následně zapracujeme nastrouhané batáty a mouku smíchanou s kypřícím práškem.

Bílky vyšleháme a sníh opatrně zapracujeme. Na závěr přidáme rozinky namočené v rumu.

Těsto přendáme do vymazané a vysypané bábovkové formy (nelekejte se, je hutnější) a povrch zarovnáme (špachtlí, vařečkou). Pečeme při 165°C cca 50 minut. Upečenost bábovky testujeme pomocí zapíchnutí špejle (pokud je špejle po vytažení suchá, bábovka je hotová).

Batátová bábovka kousek

Jeden komentář

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..