Dezerty

Mazanec s rozinkami a marcipánem

Pomalu ale jistě se nám blíží Velikonoce, pro mě po Vánocích nejoblíbenější svátky. Slibují nám pěkné počasí, tak doufám, že předpověď opravdu vyjde a budeme se moc kochat sluníčkem. Jako každý rok budu velikonoční svátky trávit v širokém rodinném kruhu a jako obvykle mám před tímto obdobím plno práce s jarním úklidem, výzdobou a také samozřejmě s pečením. Čokoládové vajíčka ani zajíčky totiž nekupuji, i když jsem opravdu velká čokoholička, figurková “čokoláda” mi prostě nejede. Koledníci se ode mě tedy dočkají domácího velikonočního cukroví a případně i vajíček barvených cibulovými slupkami.

Letos byl jedním z receptů na mém seznamu kromě velikonočního cukroví i mazanec. Přiznám se, že jsem pekla poprvé. Vždy jsem zatím raději ochutnávala ten babiččin, ale co nadělám, když je babička daleko a chutě jsou obrovské. Tradičně se mazance pečou na Bílou sobotu, já pro vaší inspiraci pekla o něco dříve.

Ingredience

  • 600 g polohrubé mouky
  • kvásek :
    • 1 kostka droždí
    • 150 ml mléka
    • 1 zarovnaná lžíce cukr krupice
    • 1 zarovnaná lžička polohrubé mouky
  • 125 g rozpuštěného vlažného másla
  • 2 žloutky
  • 80 g cukr krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 100-120 ml mléka
  • špetka soli
  • 50 g omytých rozinek
  • 50 g nasekaného marcipánu (nemusí být)
  • 1 žloutek + 1 lžíce mléka na potření
  • plátky mandlí na ozdobu

Postup

Nejprve si vytvoříme kvásek: Do vlažného mléka (může být i trošku teplejší, ne však moc) rozdrobíme kostku droždí, přidáme zarovnanou lžíci cukru a lžičku mouky. Vše promícháme na kašičku a necháme na teplém místě (ideálně na topení) vzejít. Kvásek začne probublávat a postupně zdvojnásobí svůj objem. Kvásek máme v této fázi hotový.

Prosejeme mouku se špetkou soli, malou část mouky (cca 1/5) si ponecháme stranou. Přidáme kvásek, cukr, vanilkový cukr, rozpuštěné vlažné máslo, vejce, vše hněteme delší vařečkou a přidáváme po částech zbylé mléko a přisypáváme přes síto na střídačku zbylou mouku, kterou jsme si nechali stranou. Dostatečně hněteme do té doby, dokud se těsto přestane lepit na stěny nádoby. Na konci zapracujeme rozinky a kousky marcipánu. Těsto posypeme trochou mouky a necháme v teple kynout 1,5 hodiny (já nechala tentokrát kynout v zavřené vypnuté troubě a krásně vykynulo). V polovině kynutí těsto ještě jednou prohněteme.

Správně vykynuté těsto poznáme podle toho, že nám zdvojnásobí svůj objem. Pokud máte s kynutím problémy, přesuňte na teplejší místo a prodlužte dobu kynutí. Kynutí se teplem podpoří.

Uvedené množství vám vystačí na 1 obří mazanec nebo můžete stejně jako já vykynuté těsto rozdělit na dvě části a vytvarovat dva bochánky. Ty pak dáme na máslem vymazaný plech a necháme ještě cca 20-30 minut na plechu nakynout.

Těsně před vložením do trouby mazance navrchu nakrojíme do křížku, pomažeme rozšlehaným žloutkem s mlékem a posypeme plátky mandlí. Je nutné, aby křížek byl dostatečně hluboký (cca 2 cm), já bohužel nakrojila jen slabě, mazance mi trochu praskly, ale do příště už vím.

Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C 10 minut a poté teplotu snížíme na 160 °C a ještě cca 35 minut dopékáme. Čas dopékání je pouze orientační. Záleží, jak vám peče vaše trouba a také na velikosti mazance. Doporučuji proto po půlhodině v kratších intervalech zkoušet upečenost těsta pomocí špejle.

Tipy na správné pečení

  1. Prvních 20 minut se vyvarujte otevírání trouby.
  2. Dobře upečené těsto se na špejli nelepí.
  3. Pokud vám mazanec začne více tmavnout, přikryjte ho svrchu alobalem či pečícím papírem.

Mazanec kousky

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..