Mazanec s rozinkami a marcipánem
Pomalu ale jistě se nám blíží Velikonoce, pro mě po Vánocích nejoblíbenější svátky. Slibují nám pěkné počasí, tak doufám, že předpověď opravdu vyjde a budeme se moc kochat sluníčkem. Jako každý rok budu velikonoční svátky trávit v širokém rodinném kruhu a jako obvykle mám před tímto obdobím plno práce s jarním úklidem, výzdobou a také samozřejmě s pečením. Čokoládové vajíčka ani zajíčky totiž nekupuji, i když jsem opravdu velká čokoholička, figurková “čokoláda” mi prostě nejede. Koledníci se ode mě tedy dočkají domácího velikonočního cukroví a případně i vajíček barvených cibulovými slupkami.
Letos byl jedním z receptů na mém seznamu kromě velikonočního cukroví i mazanec. Přiznám se, že jsem pekla poprvé. Vždy jsem zatím raději ochutnávala ten babiččin, ale co nadělám, když je babička daleko a chutě jsou obrovské. Tradičně se mazance pečou na Bílou sobotu, já pro vaší inspiraci pekla o něco dříve.
Ingredience
- 600 g polohrubé mouky
- kvásek :
- 1 kostka droždí
- 150 ml mléka
- 1 zarovnaná lžíce cukr krupice
- 1 zarovnaná lžička polohrubé mouky
- 125 g rozpuštěného vlažného másla
- 2 žloutky
- 80 g cukr krupice
- 1 vanilkový cukr
- 100-120 ml mléka
- špetka soli
- 50 g omytých rozinek
- 50 g nasekaného marcipánu (nemusí být)
- 1 žloutek + 1 lžíce mléka na potření
- plátky mandlí na ozdobu
Postup
Nejprve si vytvoříme kvásek: Do vlažného mléka (může být i trošku teplejší, ne však moc) rozdrobíme kostku droždí, přidáme zarovnanou lžíci cukru a lžičku mouky. Vše promícháme na kašičku a necháme na teplém místě (ideálně na topení) vzejít. Kvásek začne probublávat a postupně zdvojnásobí svůj objem. Kvásek máme v této fázi hotový.
Prosejeme mouku se špetkou soli, malou část mouky (cca 1/5) si ponecháme stranou. Přidáme kvásek, cukr, vanilkový cukr, rozpuštěné vlažné máslo, vejce, vše hněteme delší vařečkou a přidáváme po částech zbylé mléko a přisypáváme přes síto na střídačku zbylou mouku, kterou jsme si nechali stranou. Dostatečně hněteme do té doby, dokud se těsto přestane lepit na stěny nádoby. Na konci zapracujeme rozinky a kousky marcipánu. Těsto posypeme trochou mouky a necháme v teple kynout 1,5 hodiny (já nechala tentokrát kynout v zavřené vypnuté troubě a krásně vykynulo). V polovině kynutí těsto ještě jednou prohněteme.
Správně vykynuté těsto poznáme podle toho, že nám zdvojnásobí svůj objem. Pokud máte s kynutím problémy, přesuňte na teplejší místo a prodlužte dobu kynutí. Kynutí se teplem podpoří.
Uvedené množství vám vystačí na 1 obří mazanec nebo můžete stejně jako já vykynuté těsto rozdělit na dvě části a vytvarovat dva bochánky. Ty pak dáme na máslem vymazaný plech a necháme ještě cca 20-30 minut na plechu nakynout.
Těsně před vložením do trouby mazance navrchu nakrojíme do křížku, pomažeme rozšlehaným žloutkem s mlékem a posypeme plátky mandlí. Je nutné, aby křížek byl dostatečně hluboký (cca 2 cm), já bohužel nakrojila jen slabě, mazance mi trochu praskly, ale do příště už vím.
Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C 10 minut a poté teplotu snížíme na 160 °C a ještě cca 35 minut dopékáme. Čas dopékání je pouze orientační. Záleží, jak vám peče vaše trouba a také na velikosti mazance. Doporučuji proto po půlhodině v kratších intervalech zkoušet upečenost těsta pomocí špejle.
Tipy na správné pečení
- Prvních 20 minut se vyvarujte otevírání trouby.
- Dobře upečené těsto se na špejli nelepí.
- Pokud vám mazanec začne více tmavnout, přikryjte ho svrchu alobalem či pečícím papírem.