Hovězí na červeném víně s bramborovou kaší
Po delší době k nám na návštěvu zavítali kamarádi z našeho hlavního města. Jelikož jsme měli v plánu dopolední prohlídku po Mladé Boleslavi, potřebovala jsem uvařit oběd již dopředu. Tento pokrm je ideální v tom, že čím je odleželejší, tím je lepší. Chutě se krásně spojí a výsledná kombinace stojí za to.
Správně připravené hovězí maso nesmí být tuhé a má se v ústech krásně rozpadat. Pro dokonalý výsledek je důležitý už výběr samotného masa. Kupujte kvalitní, čerstvý a už od pohledu pěkný kousek. Pokud vyberete správně, máte napůl vyhráno. Pomalé a delší vaření pak zajistí ten zbytek a vy si můžete pochutnat na krásně měkkých kouscích. Nezalekněte se poměrně delší přípravy celého pokrmu, určitě nestrávíte tři hodiny přilepení ke sporáku.
Doporučuji také vyhnout se krabicovým červeným vínům a raději zainvestovat do nějaké té lahve. Každopádně určitě nemusíte vybírat mezi těmi dražšími. Výhodou také je, že zbytek vína si můžete nalít do skleničky a vychutnávat během vaření. U nás se dopíjení “zbytku” velmi rád chopil můj manžel.
Ingredience
- 1 kg hovězího zadního
- 150 g anglické slaniny
- 300 g žampionů
- 500 ml suchého červeného vína
- 500 ml hovězího vývaru
- 150 g mrkve
- 2 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 bobkové listy
- tymián
- sůl, pepř
Postup
Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme v hrnci na olivovém oleji. Přidáme nakrájené hovězí maso (kostky cca 3×3 cm) a taktéž orestujeme ze všech stran. Slaninu s hovězím masem vyjmeme a na výpeku orestujeme nakrájenou zeleninu (cibule nadrobno, plátky česneku, kolečka mrkve) a bobkové listy. Následně přidáme maso se slaninou, zaprášíme hladkou moukou a promícháme.
Vše zalijeme červeným vínem a necháme chvíli povařit, aby vyprchal alkohol. Poté přilijeme hovězí vývar, přidáme lžíci rajčatového protlaku, tymián, sůl a pepř.
Vaříme pod pokličkou mírným varem cca 3 hodiny. Po 2,5 hodinách přidáme do hrnce žampiony, které jsme si předem nakrájeli na poloviny a orestovali na pánvi na olivovém oleji. Pokračujeme ve vaření další půlhodinu.
Podáváme s bramborovou kaší nebo opečenou bagetkou.