Polévky

Cibulačka

Cibule je jedna z ingrediencí, která v domácnosti zpravidla nechybí. Nedávno jsem zde přidávala recept na Cibulový čaj a i tentokrát bude hrát cibule hlavní roli a to pro změnu v polévce. Kdo by neznal cibulačku, minimálně z doslechu. 🙂

I když hlavní ingredience je jasná, výsledek může být značně odlišný, a tak se můžete setkat s jejími různými variacemi. Někdo používá výhradně žlutou (kuchyňskou) cibuli, někdo přidává i bílou. Já si oblíbila kombinaci červené a žluté, už pro to, že červená cibule je přeci jen chuťově trošku odlišnější, je více nasládlá a dává podle mě tomuto jídlu v kombinaci s hovězím vývarem to správné grády. Taktéž můžete nahradit hovězí vývar kuřecím, či zeleninovým. Tím pádem bude cibulačka vždy chutnat trochu jinak. Hovězí vývar dává této polévce trochu svátečnější ráz a nemusíte mít strach připravit ji k nedělnímu obědu, či pro své přátele.

Ingredience

  • 250 g žluté cibule
  • 250 g červené cibule
  • 50 g másla
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 lžička cukr krupice
  • tymián
  • pepř, sůl

Postup

Máslo rozehřejeme v hrnci a přidáme cibule nakrájené na půlkolečka. Promícháme a necháme za občasného mícháni restovat. Vůbec nemusíte spěchat, čím déle tím lépe. Je jen důležité hlídat, aby se cibule nezačala připalovat.

Jak se začne cibule více přichytávat k hrnci, přisypeme cukr, podlijeme vínem a necháme vařit na mírném plameni, za občasného mícháni, dokud se víno neodpaří.

Poté přisypeme lžíci mouky, promícháme a podlijeme vývarem. Přidáme tymián, pepř, sůl a vaříme aspoň půl hodiny.

Podáváme s opečenou nakrájenou bagetkou posypanou sýrem. Samozřejmě můžete použít nějaký ten lepší sýr jako je např. Gruyère, avšak jeho dostupnost je o něco horší. Já si vystačila s obyčejným strouhaným Goudou a chutnala i tak.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..