Polévky

Česnečka s uzeným masem

Česnečka

Kdo by neznal Česnečku. Vždy zaručeně zahřeje a díky česneku je i vynikající v době nachlazení. Není nad to si koupit český česnek, který dá tomuto jídlu to správné grády, byť jeho cena může být vyšší. Česnek můžete přidat už na začátku vaření, případně až do hotové horké polévky, nebo jako já těsně ke konci vaření.

Je jednou z tradičních polévek, se kterými se setkáte na jidelních lístcích a nevím jak vy, ale já už v životě ochutnala nespočet jejich verzí. Od té vodové, kdy v polévce plaval opravdu jen česnek a krutonky, až po tu s vajíčkem, s masem, masoxem či kostkami sýra, … U nás doma fandíme polévkám, které zasytí a tento recept je toho důkazem.

Ingredience pro 2 porce

  • 2 větší brambory
  • 60 g uzeného masa
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 600 ml vody
  • 4 stroužky česneku
  • kmín, pepř, sůl
  • majoránka
  • 20 g strouhaného eidamu
  • opečené kostky chleba

Postup

V hrnci rozehřejeme lžíci sádla a přidáme na malé kostičky nakrájené uzené maso, čerstvě nadrcený kmín (stačí špetka) a pepř. Vše rychle orestujeme a podlijeme vodou. Přidáme na kostičky oloupané brambory a mírně osolíme. Vaříme do změknutí brambor, pod pokličkou, mírným varem cca 20 minut.

Na samém konci vaření přidáme majoránku a prolisované stroužky česneku. Povaříme 1-2 minutky.

Podáváme s opečenými kousky chleba a strouhaným sýrem.

Tip

Chleba nakrájejte na kostičky a opečte na pánvi na vepřovém sádle, budou mít mnohem lepší chuť.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..