Dezerty

Jahodovo-mangový dort

Únor je u nás vždy ve znamení oslav. Máme tu výhodu, že oba s manželem i náš malý máme narozeniny kousek od sebe, takže se pak oslavy s jednotlivými částmi příbuzenstva spojují. Vždy vymýšlím dopředu, co uvařit a upéct a letos jsem se rozhodla mimo jiné pro dort. Můj manžel nemusí těžké marcipánovo-máslové nádhery a moje mamka zase tmavé korpusy, a tak vznikl nápad na tento ovocný dort. Kombinace jahod, manga a kokosu je prostě úžasná.

Bohužel musím uznat, že sehnat chuťově dobré jahody v zimě je pomalu nadlidský úkol. Prozkoumala jsem tedy obsah našeho mrazáku a objevila vaničku mražených letních jahod z farmářských trhů. Stačilo rozmrazit, slít přebytečnou vodu a chuťově paráda. Pokud však chcete dort jahodami z vrchu i ozdobit, doporučuji mít po ruce pár těch kupovaných. Vypadají přeci jen na pohled lépe. S mangem už je to naštěstí mnohem menší potíž. Stačí koupit v kterémkoliv supermarketu a nechat pár dni dozrát (klidně i týden). Mango je pak krásně měkké a sladké.

Dort není nijak zvlášť složitý, ale doporučuji předem pečlivě přečíst návod a v hlavě si uspořádat jednotlivé kroky.

Ingredience

Korpus

  • 6 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g oleje

Krém

  • 300 ml mléka
  • 1 pudinkový prášek (vanilkový, jahodový nebo kokosový)
  • 250 g máslo
  • 250 g tučného tvarohu (ve staniolu)
  • moučkový cukr dle chuti

Mangové želé

  • 1 mango
  • 1 dortové želé čiré
  • voda

Jahodový džem 

Jahody (mražené, čerstvé, kompotované): 10-15 středních jahod

Strouhaný kokos

Postup

Korpus

Vejce smícháme s cukrem a šleháme 20 minut v robotu. Poté za stálého šlehání pomalu přilijeme olej a nakonec lehce vmícháme mouku. Použila jsem formu o průměru 26 cm. Dno formy si vyložíme pečícím papírem, boky formy můžete vymazat a vysypat polohrubou moukou či kokosem. Já boky nijak nevysypávala, ale po upečení jsem musela formu objet nožem, abych získala korpus bez poničení.

Pečeme 25-30 minut při 180 °C. Doporučuji na závěr kontrolovat a dělat zkoušku špejlí. Pokud se těsto na špejli po propíchnutí nelepí, korpus je upečený.

Krém

Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustší pudink. Já použila prémiový vanilkový pudink Dr. Oetker. Pudink přikryjeme potravinářskou fólií a necháme trochu zchladnout.

Pudink vyšleháme se změklým máslem, přidáme tvaroh a moučkový cukr. Šleháme, až máme krásnou jednolitou hmotu. Množství moučkového cukru nechávám na vás, my máme rádi krémy méně sladké.

Krém budeme potřebovat na vnitřek dortu, jeho povrch a boky. Počítejte s tím při plnění

Sestavení dortu

Vychlazený korpus v půlce rozpůlíme na 2 části. Spodní část namažeme marmeládou, na ni dáme vrstvu krému a na krém pak rozpůlené jahody. Přikryjeme vrchní částí korpusu, navrch namažeme zase krémem a necháme krátce vychladit lednici.

Mangová želatina

Mango si omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky, projedeme tyčovým mixérem dohladka. Pokud máme mango méně sladké nebo máte rádi hodně sladkou chuť, můžete dosladit trochou moučkového cukru. Já si vystačila i bez cukru. Mangové pyré nalijte do odměrky a doplňte vodou do 300 ml. Já měla cca 250 g mangového pyré a 50 ml vody. Tuto směs dáme do hrnce, zahřejeme a jak se začne vařit, přisypeme práškové dortové želé. Za stálého míchání necháme cca 1 minutu povařit. Poté necháme za občasného mícháni trochu zchládnout. Pozor, nesmí vám zchládnout moc a opravdu nezapomeňte míchat, aby vám želé neztuhlo.

V této fázi si dort znovu obklopíme formou, aby nám želé případně příliš nestékalo. Nalijeme ho rovnoměrně na celý povrch. Pozor pracujte velmi rychle, želé při styku s krémem rychle chladne. Necháme chvíli vychladit v lednici.

Dokončení dortu

Vytáhneme dort z lednice, sundáme formu a dozdobíme boky dortu zbytkem krému. Rozetřeme krém dohladka a posypeme strouhaným kokosem, který jsme krátce nasucho opražili na pánvičce.

Vršek dortu můžete dozdobit čerstvými jahodami.

2 komentáře

    • Mezi hrnci

      Dobrý den, zatím jsem to v případě tohoto receptu nezkoušela, ale určitě v tom nevidím problém. Bezlepkové piškoty jsem už ochutnala. 🙂

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..