Cukroví

Vanilkové rohlíčky

Vánoce bez vanilkových rohlíčků si popravdě už neumím představit. Patří do takové té klasické trojky cukroví: perníčky, linecké, rohlíčky, která nesmí na svátečním stole chybět. Vánoce jsou pro mě taktéž dobou, kdy víc než dřív vzpomínám na ty, které už s námi nejsou. A právě tento recept mi vždycky připomene mou prababičku, která s námi trávila Štědrý večer a která, i když jí bylo už přes 90, napekla spoustu cukroví. Tento recept je přímo od ní a já stejně jako ona každý rok tvaruji úžasně drobné vanilkové rohlíčky.

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 80 g cukr moučka
  • 100 g mletých ořechů (lískové nebo vlašské)
  • 200 g másla
  • 1 žloutek
  • 1/2 bílku
  • Na obalení:  cca 130 g moučkový cukr, 1 vanilkový cukr

Postup

Nejprve si připravíme těsto. Smícháme všechny sypké ingredience: mouka, cukr, ořechy a promícháme. Následně přidáme žloutek, 1/2 bílku a změklé máslo. Vytvarujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň hodinu v lednici odležet. Pokud budete nechávat déle např. přes noc, je nutné nechat po vytažení trochu povolit, aby se vám s ním dobře pracovalo.

Vyndáme těsto z lednice a tvarujeme rohlíčky, které dáváme na plech s pečícím papírem. Pečeme při 180 °C, dokud nejsou lehce narůžovělé. Časově mi to na ty malé rohlíčky vychází cca 8-10 minut. Ještě teplé je obalíme ve směsi moučkového cukru s vanilkovým cukrem. Dáváme si pozor, abychom je zbytečně nepolámali, ale i ty polámané stojí za to!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..