Mezi hrnci

Z lásky k jídlu, rodině, přátelům a mým čtenářům …
 Menu
  • Domů
  • Recepty
  • Food akce
  • Pro děti
  • DIY
  • O mně a blogu
  • Kontakt
  • Odběr novinek

Sváteční jablečný páj s datlemi

Mezi hrnci Prosinec 01, 2015 Komentář

Sváteční jablečný páj s datlemiJablečný páj bezesporu nejvíc proslavila komedie Prci, prci, prcičky. Tam jsem se s ním také setkala poprvé. Podruhé to pak bylo, když jsem byla obdarována kuchařkou Zlatá kniha dezerty a cukroví od Marry Barry. Každopádně britské chutě se od těch našich mohou trochu lišit, a tak i já recept na základní “pájové” těsto trochu upravila, aby nám doma co nejvíc chutnalo. V době adventu pak do náplně přidávám i koření do perníčků, které nejen samotný koláč, ale i celý byt provoní vůní skořice, hřebíčku, fenyklu a dalšího koření. Letos jsem se rozhodla přidat i kousky slazených datlí, které k tomuto období taktéž patří a skvěle se s pečenými jablky doplňují.

Ingredience

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 180 g změklého másla
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • trocha citrónové kůry
  • špetka soli
  • 3-4 lžíce vody

Náplň

  • 6 středně velkých jablek
  • 6 slazených datlí
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 1 lžička cukr krupice
  • 1 lžička perníkového koření

Na potření

  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka

Postup

Nejprve si připravíme těsto. Mouku prosejeme, přidáme do ní cukr, špetku soli, nastrouhanou citrónovou kůru a kousky změklého másla. Pozor máslo nesmí být rozpuštěné. Pomocí prstů zpracováváme tak, že se nám tvoří jako by drobenka. Na konec pak přidáme 3-4 lžíce studené vody a vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme na 1 hodinu do lednice.

Mezitím si můžeme připravit náplň. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky cca 1 cm velké. Přidáme citrónovou šťávu, cukr, koření a pořádně promícháme. Na konec přidáme datle, které jsme zbavili pecek a nakrájeli na menší kousky.

Těsto vytáhneme z lednice a rozdělíme na 2 části. Jednu trochu větší, protože pokryje dno i stěny nádoby a jednu menší na zakrytí náplně. Pokud je těsto příliš tuhé a špatně se vám s ním pracuje, nechte chvilku vytažené, aby “povolilo”. Obě části vyválíme na troše hladké mouky válečkem. Těsto vyválejte klidně o něco větší, než je samotná forma, vzniklé přebytky můžete použít na dozdobení. První část těsta přeneseme do formy a dáme na ní připravenou jablečnou náplň. Já použila formu o průměru 26 cm. Druhou částí pak náplň překryjeme a obě části těsta spojíme. Z přebytků těsta jsem si pomocí formičky vykrájela stromečky, kterými jsem povrch koláče ozdobila.

Celý páj pak potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na cca 45 minut.

Štítky: jablka, koláč, sladké, Vánoce
Předchozí
Další

Související příspěvky

  • Citrónový koláč

    Citrónový koláč s borůvkami

    7.8.2017
  • 20180624_201113 (2)

    Rybízový tvarohový koláč

    2.7.2017
  • Velikonoční beránek-3

    Velikonoční beránek

    9.4.2017

Napiš komentář

Zrušit odpověď na komentář

Vyhledat recept

WordPress maintenance plugin

Kategorie

  • Chuťovky
  • Cukroví
  • Dezerty
  • DIY-Tvoření
  • Food akce
  • Hlavní jídlo
  • Nápoje
  • Pečivo
  • Polévky
  • Pomazánky
  • Pro děti
  • Saláty
  • Úvodní články

Štítky

banán batáty bezmasé brambory chřest cuketa cukroví dort dýně dětské fenykl food akce hovězí jablka jahody kachní koláč kopr kuřecí kynuté losos maso mrkev pečivo polévka pomazánka rajčata ricotta ryba rychlé salát sladké slané smoothie sušenky tvaroh těstoviny vegetariánské Velikonoce vepřové Vánoce zelenina zmrzlina zázvor špenát

Archiv

  • ▼2019 (1)
    • ►Duben (1)
  • ►2018 (2)
    • ►Červen (1)
    • ►Květen (1)
  • ►2017 (28)
    • ►Listopad (1)
    • ►Říjen (1)
    • ►Srpen (1)
    • ►Červenec (4)
    • ►Červen (2)
    • ►Květen (5)
    • ►Duben (2)
    • ►Březen (7)
    • ►Únor (3)
    • ►Leden (2)
  • ►2016 (89)
    • ►Prosinec (4)
    • ►Listopad (5)
    • ►Říjen (6)
    • ►Září (4)
    • ►Srpen (7)
    • ►Červenec (3)
    • ►Červen (10)
    • ►Květen (18)
    • ►Duben (9)
    • ►Březen (9)
    • ►Únor (6)
    • ►Leden (8)
  • ►2015 (17)
    • ►Prosinec (7)
    • ►Listopad (10)
Load More...
Follow on Instagram

Přispěla jsem svými recepty:

Goji kuchařka
myTaste.cz
Copyright by Mezi hrnci 2016. All rights reserved. Theme by ThemesPie | Proudly Powered by WordPress