Pečivo

Dýňový chléb

Podzim bude za chvíli oficiálně za námi a před tím, než budou následovat recepty na vánoční cukroví, se s ním symbolicky rozloučím v podobě receptu na dýňový chleba. Právě díky přidané dýni má tento chléb krásnou zlatavou barvu a díky fenyklu lehce nasládlou chuť. Dobré jak pro děti, tak dospělé. Nejlépe samozřejmě chutná čerstvě upečený.

Ingredience

  • 400 g dýňové pyré
  • 500 g pšeničná chlebová mouka
  • 100 g žitná chlebová mouka
  • 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 70 ml vody
  • 1/2 lžičky mletého fenyklu (můžete připravit v hmoždíři ze semínek)
  • 2 lžičky soli
  • 1 vejce na potření

Postup

Nejprve si připravíme dýňové pyré. Použila jsem máslovou dýni, která má tu výhodu, že obsahuje spoustu dřeně a minimum semínek. Nejtěžší práce tedy je zbavit dýni slupky. Semínka taktéž vybereme a použijeme pouze dřeň, kterou nakrájíme na větší kousky, dáme do hrnce a přilijeme vodu. Vody dáváme tak, aby kousky dýně byly ponořené. Vaříme doměkka a následně vodu slijeme. Uvařenou dýni rozmixujeme tyčovým mixérem, necháme zchladnout a máme základní dýňové pyré. Pokud máme pyré víc, než potřebujeme, stačí naplnit do skleniček a zamrazit. Takto nám minimálně měsíc určitě vydrží.

Smícháme jednotlivé mouky a prosejeme. Přidáme sušené kvasnice, mletý fenykl, sůl a vše promícháme. Následně přidáme dýňové pyré a vlažnou vodu. Vypracujeme těsto (pokud se vám zdá těsto moc tuhé, přidejte trochu vody), které necháme 2-3 hodiny poprášené trochou mouky a zakryté na teplém místě kynout. V půlce kynutí těsto krátce prohněteme. Během kynutí nám zdvojnásobí objem. Poté vytvarujeme bochánek a dáme ho na nízký plech s pečícím papírem. Necháme cca 15 minut odpočinout a před vložením do rozehřáté trouby do něj navrchu uděláme 3 zářezy a pomažeme rozšlehaným vajíčkem. Pro křupavější kůrku můžete na spodek trouby přidat hlubší plech naplněný vodou. Pečeme při 200 °C cca 40 minut.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..