Saláty

Salát s balkánským sýrem a dýňovými semínky

Podzimní období je často plné různých nemocí a i nás to na začátku neminulo. Naštěstí jsme se z toho dostali celkem rychle, ale není na škodu sem tam podpořit imunitu nějakou tou “vitamínovou bombou”.  Jelikož jsem strávila dopoledne pečením čerstvých baget, rozhodla jsem se k nim připravit i nějaký ten osvěžující a zároveň sytý salát a v duchu podzimu jsem ho obzvláštnila dýňovými semínky.

Ingredience

  • 1 ledový salát
  • 3 rajčata
  • 1 žlutá paprika
  • 1/2 okurky
  • 1 kostka balkánského sýra
  • čerstvý koriandr
  • dýňová semínka

Zálivka

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balsamikového octa
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • pepř

Postup

Zeleninu omyjeme teplou vodou a nakrájíme na libovolné tvary (proužky, kostičky, …). Ledový salát nekrájíme, ale rukami natrháme na menší kousky.

Připravíme si zálivku. Smícháme olej, balsamikový ocet, citrónovou šťávu a agávový sirup. Výhodou agávového sirupu je, že nemá příliš výraznou chuť, osladí a přitom nechá krásně vyniknout ostatní ingredience. Každopádně pokud nemáte po ruce, určitě můžete nahradit i medem. Hotovou zálivku pak ještě dopepříme.

Zálivku přilijeme k nakrájené zelenině a pořádně promícháme. Do salátu přidáme lístky čerstvého koriandru a na závěr i balkánský sýr. Ten buď nakrájený na kostičky, nebo rozdrobený na menší kousky. Já osobně zálivku do tohoto salátu nesolím, protože balkánský sýr je sám o sobě dost slaný.

Servírujeme posypaný dýňovými semínky s kousky pečiva.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..