Francouzský jablečný koláč
Dostali jsme před časem přepravku jablek, a protože s nějakým dlouhodobým skladováním je u nás problém, začala “jablečná mánie”. Vyráběla jsem malému přesnídávky, sušila křížaly a samozřejmě i pekla. Jedním z našich oblíbených moučníků je právě jablečný koláč. Mám ráda tu chuť jablek a domácí marmelády. Není nijak zvlášť složitý a móóc dobrý. Určitě potěší každou návštěvu.
Ingredience
Těsto:
- 230 g hladké mouky
- 100 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 1/2 kypřícího prášku
Náplň:
- 6 středně velkých jablek
- 2 lžíce citrónové šťávy
- džem (meruňkový, broskvový)
Postup
Nejprve si připravíme samotné těsto. Cukr, vejce a máslo promícháme dohromady. Přisypeme mouku smíchanou s kypřícím práškem a rukami vypracujeme těsto, které přikryjeme fólií a dáme do lednice nejlépe přes noc. Následně těsto rozválíme a vložíme do formy o průměru 27 cm. Určitě můžete použít i trochu větší formu, těsto pak bude ale nižší.
Na náplň si oloupeme jablka, zbavíme jadřinců a 2 jablka necháme v hrnci rozvařit s hrnkem vody. Následně přebytečnou vodu slijeme a rozmixujeme na pyré. Zbylé 4 jablka nakrájíme na půlměsíčky a smícháme s citrónovou šťávou.
Těsto ve formě pomažeme džemem. Já použila domácí broskvovo-ostružinový, ale můžete použít i klasický meruňkový. Na džem dáme jablečné pyré a na to začneme pokládat půlměsíčky jablek. Začala jsem z vnější strany a pokračovala dokola až ke středu. Koláč pečeme při 180 °C cca 40 minut. Na konci pečení povrch koláče pomažeme trochou džemu.
Podáváme se šlehačkou.