Dezerty

Francouzský jablečný koláč

Dostali jsme před časem přepravku jablek, a protože s nějakým dlouhodobým skladováním je u nás problém, začala “jablečná mánie”. Vyráběla jsem malému přesnídávky, sušila křížaly a samozřejmě i pekla. Jedním z našich oblíbených moučníků je právě jablečný koláč. Mám ráda tu chuť jablek a domácí marmelády. Není nijak zvlášť složitý a móóc dobrý. Určitě potěší každou návštěvu.

Ingredience

Těsto:

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 1/2 kypřícího prášku

Náplň:

  • 6 středně velkých jablek
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • džem (meruňkový, broskvový)

Postup

Nejprve si připravíme samotné těsto. Cukr, vejce a máslo promícháme dohromady. Přisypeme mouku smíchanou s kypřícím práškem a rukami vypracujeme těsto, které přikryjeme fólií a dáme do lednice nejlépe přes noc. Následně těsto rozválíme a vložíme do formy o průměru 27 cm. Určitě můžete použít i trochu větší formu, těsto pak bude ale nižší.

Na náplň si oloupeme jablka, zbavíme jadřinců a 2 jablka necháme v hrnci rozvařit s hrnkem vody. Následně přebytečnou vodu slijeme a rozmixujeme na pyré. Zbylé 4 jablka nakrájíme na půlměsíčky a smícháme s citrónovou šťávou.

Těsto ve formě pomažeme džemem. Já použila domácí broskvovo-ostružinový, ale můžete použít i klasický meruňkový. Na džem dáme jablečné pyré a na to začneme pokládat půlměsíčky jablek. Začala jsem z vnější strany a pokračovala dokola až ke středu. Koláč pečeme při 180 °C cca 40 minut. Na konci pečení povrch koláče pomažeme trochou džemu.

Podáváme se šlehačkou.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..