Pečivo

Domácí bagety s česnekovo-bylinkovým máslem

Už dlouho jsem měla chuť na čerstvé pečivo vytažené rovnou z trouby. Prostě žádný zmrazený polotovar, jak je známe ze supermarketu. A protože se mi naskytlo volnější dopoledne, využila jsem toho, že dítě spí a mohla jsem si tuto touhu splnit. Není nad to si vychutnat křupavé kousky bagety namazané ochuceným máslem vlastní výroby. Jelikož jsme s manželem oba milovníci česneku, nesměl samozřejmě chybět.

Recept na bagety:

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g žitné chlebové mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 300 ml vody (z toho 200 ml na kvásek)
  • 1 lžička cukru
  • 2 zarovnané lžičky soli (8 g)

Postup

Nejprve si připravíme kvásek. Do skleničky nalijeme 200 ml vody (37-40 °C), rozdrobíme do ní droždí a přidáme lžičku cukru. Kvásek necháme v teple vzejít (na povrchu se objeví bublinky).

Mezitím si smícháme mouky a prosejeme do větší nádoby. Přidáme sůl, hotový kvásek a zbytek vody. Vypracujeme těsto, které poprášíme trochou hladké mouky, zakryjeme utěrkou a necháme 1,5 hodiny při pokojové teplotě kynout. Dáváme si pozor, abychom zvolili dostatečně velkou nádobu. Těsto nám během kynutí značně nabyde.

Po nakynutí těsto rozdělíme na 4 části, vypracujeme delší válečky, které položíme na plech s pečícím papírem. Necháme na plechu ještě 15 minut kynout a mezitím si rozehřejeme troubu na 220 °C. Dospodu trouby dáme hlubší plech, který naplníme vodou. Bagety pak budou díky vzniklé páře krásně křupavé. Po nakynuti bagety na povrchu několikrát nařízneme a pečeme dozlatova cca 25 minut. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé!

Recept na česnekovo-bylinkové máslo

Ingredience

  • 1/2 kostky másla
  • směs čerstvých bylinek (petrželka, rozmarýn, tymián, bazalka)
  • 1 stroužek česneku
  • mořská sůl

Postup

Necháme máslo změknout a poté do něj přidáme nasekané bylinky, prolisovaný stroužek česneku a trochu mořské soli. Vše promícháme a vypracujeme váleček. Zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice ztuhnout. Výhodou je, že k ochuceni můžete použít opravdu jakoukoliv bylinku, kterou doma máte a v jakémkoliv poměru, takže výsledná chuť může být pokaždé jiná.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..