Domácí bagety s česnekovo-bylinkovým máslem
Už dlouho jsem měla chuť na čerstvé pečivo vytažené rovnou z trouby. Prostě žádný zmrazený polotovar, jak je známe ze supermarketu. A protože se mi naskytlo volnější dopoledne, využila jsem toho, že dítě spí a mohla jsem si tuto touhu splnit. Není nad to si vychutnat křupavé kousky bagety namazané ochuceným máslem vlastní výroby. Jelikož jsme s manželem oba milovníci česneku, nesměl samozřejmě chybět.
Recept na bagety:
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g žitné chlebové mouky
- 1/2 kostky droždí
- 300 ml vody (z toho 200 ml na kvásek)
- 1 lžička cukru
- 2 zarovnané lžičky soli (8 g)
Postup
Nejprve si připravíme kvásek. Do skleničky nalijeme 200 ml vody (37-40 °C), rozdrobíme do ní droždí a přidáme lžičku cukru. Kvásek necháme v teple vzejít (na povrchu se objeví bublinky).
Mezitím si smícháme mouky a prosejeme do větší nádoby. Přidáme sůl, hotový kvásek a zbytek vody. Vypracujeme těsto, které poprášíme trochou hladké mouky, zakryjeme utěrkou a necháme 1,5 hodiny při pokojové teplotě kynout. Dáváme si pozor, abychom zvolili dostatečně velkou nádobu. Těsto nám během kynutí značně nabyde.
Po nakynutí těsto rozdělíme na 4 části, vypracujeme delší válečky, které položíme na plech s pečícím papírem. Necháme na plechu ještě 15 minut kynout a mezitím si rozehřejeme troubu na 220 °C. Dospodu trouby dáme hlubší plech, který naplníme vodou. Bagety pak budou díky vzniklé páře krásně křupavé. Po nakynuti bagety na povrchu několikrát nařízneme a pečeme dozlatova cca 25 minut. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé!
Recept na česnekovo-bylinkové máslo
Ingredience
- 1/2 kostky másla
- směs čerstvých bylinek (petrželka, rozmarýn, tymián, bazalka)
- 1 stroužek česneku
- mořská sůl
Postup
Necháme máslo změknout a poté do něj přidáme nasekané bylinky, prolisovaný stroužek česneku a trochu mořské soli. Vše promícháme a vypracujeme váleček. Zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice ztuhnout. Výhodou je, že k ochuceni můžete použít opravdu jakoukoliv bylinku, kterou doma máte a v jakémkoliv poměru, takže výsledná chuť může být pokaždé jiná.